Kom igång med Vegetariskt och Vegansk mat

Att komma igång äta mer vegetarisk är både enkelt, kul och supergott. Men det är klart att det kan ha sina svårigheter. Kanske inte första och andra dagen men efter det, då fantasin tryter och kötthyllan lockar, helgen kommer och besök väntas. Då kan det vara bra att ha en guide som peppar hjälper! Det här är en guide för dig som vill börja äta mer vegetariskt, helt enkelt för att det är toppen både för kroppen och planeten!

Vi är varken vegetarianer eller veganer men de flesta veckor är ändå helt gröna och ofta även helt växtbaserade. Det är då och då vid utvalda tillfällen som en köttbit eller kycklingklubba slinker ner men då är det viktigt att råvaran är svensk, ekologisk och krav. Vår gröna livsstil har växt fram genom åren. I början när vi helt la om livsstil, läs gärna mer om det här, åt vi massor av kött enligt högproteindieter men i och med vårt ökande miljö- och hälsointresse samt utbildning inom näringslära har vi lyft in mer och mer grönsaker, baljväxter och gryn i köket. Så mycket att det inte finns mycket plats kvar åt kött och fågel.

vegetariskt

Känn kärlek till grönsaker

Att ge den nya gröna livsstilen massor av kärlek är nyckeln till att lyckas med en omställning till vegetarisk. Fokusera inte på hur gott kött är och hur mycket du saknar det, du får äta det ändå ibland. Utan fokusera din matenergi till hur härligt det är att äta grönt, hur bra du mår av det, hur pigg du blir, hur bra miljön mår av det och hur gott det smakar! Kärlek till grönsaker!

Gör det enkelt med färdiga menyer

Har du en färdig meny med recept att följa är det enkelt att äta vegetariskt. Du behöver inte fundera på kvällens middag eller om du har alla ingredienser hemma, dom har du redan handlat när du planerade veckomenyn.

vegetariskt vegetariskt vegetariskt

Vegetariska recept – bästa maten att börja med

I början är det smart laga dina vanliga favoriter i vegetarisk form men ändå på ett helt eget vis. Alla älskar vi rätter som paj, lasagne och pommes.

Prova vegetarisk paj, vegetarisk lasagne, sötpotatis i ugn, sötpotatispommes, vegetariska biffar, vegetarisk gryta, Vegetariska Köttbullar och vegetarisk pizza. Älskar du sötpotatis, läs allt om det goda roten här.

vegetarisk paj

5 Hälsofördelar med äta mer vegetariskt och grönt

Det finns en uppsjö med fördelar att äta mer grönt, läs om de bästa 5 hälsofördelarna som vi skrivit om i samband med vegansk mat här.

Miljöfördelar att äta mer vegetarist

I vår artikel och vad och varför du ska äta ekologiskt får du viktiga argument och fakta som garanterat gör dig övertygad, läs här.

3 steg att kicka igång din nya gröna livsstil och börja äta mer vegetariskt

  1. Välj en veckomeny och köp hem alla ingredienser. Då vet du vad du ska äta hela veckan och kan se fram emot goda middagar.
  2. Gör det extra roligt och gott med smarta verktyg. Våra favoriter i köket är mandolin och spirulizer vilka du enkelt förvandlar grönsaker till krispiga chips eller läckra former med. Kolla in våra favoriter här, mandolin test och spirulizer bäst i test.
  3. Välj rätter som du vet att du kommer gilla, klassiker som vegetarisk paj, vegetarisk lasagne, rödbetsbiffar etc. Prova nytt kan du göra lite senare när du är mer varm i de vegetariska kläderna.

Tips! Laga alltid mat med rapsolja när du lagar vegetariskt. Lär mer om varför rapsolja är nyttigt här.

vegetariskt