Värmande Linssoppa med krossade tomater för kyliga dagar

linssoppa

Linssoppa

Nu har det blivit lite kallt igen, men som tur är skiner solen. Denna röda linssoppa är din hjälte för kalla dagar. Linser innehåller tonvis med protein och c-vitamin. Hettan från chilin och vitlöken ger dig den där varma känslan inombords. Det är lätt att laga linser, men du måste koka dem på ett speciellt sätt för att det ska bli gott: 6-10 minuter på lägsta värme, linser ska skjuda. Efter cirka 6 minuter smaka på linser. Om de är nästan färdiga ta bort kastrullen från värmen och låt linserna eftervärma under några minuter. Det är super enkelt knep och det fungerar varje gång för att få perfekt kokta linser.

Värmande Linssoppa

Författare lisaerik

Ingredienser

  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad lök
  • 1/2 finhackad chili
  • 1/2 finhackad morot
  • 1 msk matolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater cirka 400 gr
  • En grönsaksbuljong tärning eller motsvarande
  • 1 liter vatten
  • En 2 - 5 dl röda linser
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • Salt
  • Peppar

Instruktioner

  • Finhacka först vitlök, lök, chili och morot i små tärningar.
  • I en kastrull häll i matoljan och på medelvärme stek den gula löken tills den är genomskinlig.
  • Häll i vitlök, chilin och moroten och fortsätta att fräsa i ett par minuter.
  • Addera tomatpurén och rör runt rejält.
  • Häll i de krossade tomatern och låt det sjuda några minuter, in med buljongen och vattnet.
  • Häll i linserna och låt det koka i 6-10 minuter, efter 6 minuter smaka på linser och ta bort kastrullen om de nästan är klara (lite tuggmotstånd) och låta dem bli klara på eftervärme i kastrullen.
  • Ha sist i spiskummin.
  • Smaka av med salt och peppar.

En värmande och god vegansk soppa för kalla dagar. 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment