Ekologiskt – Vad och Varför du ska handla EKO

Därför är det viktigt att välja ekologiskt

Att handla Ekologiskt är tillsammans med att äta mindre kött och köra mindre bil är vår tids frågor. Ibland blir vi själva fundersamma och glömmer bort varför det är så viktigt att handla ekologiskt. Den här sidan är skriven som en påminnelse till oss själva eller till dig som vill påminna dig om varför.

ekologiskt

Vad menar vi med att odla ekologiskt och hållbart?

Det är stor skillnad på miljöpåverkan och klassning av ekologiska varor. Mat har generellt högre procentuella krav på sig medans exempelvis hudvård bara behöver innehålla några procentenheter för att klassas som eko. I detta inlägg fokuserar vi på matdelen.

Det finns olika typer av märkningar för hållbar matproduktion. EU ekologiskt, KRAV, Fairtrade, Rainforest Alliance är några certifieringar vi brukar titta efter i butiken eller när vi äter ute.

Om man förenklar lite kan man säga att Fairtrade, Rainforest alliance är snäppet bättre än en helt konventionell odlad vara. Fairtrade fokuserar på arbetsförhållanden. Rainforest Alliance fokuserar även de på arbetsförhållanden men även lite på att bevara den biologiska mångfalden.  EU-Ekologiskt är mellanbra och Krav är det högsta kriteriet.

Varför är Krav bättre än Eu-Ekologiskt?

Jo, både Krav och Eu-Ekologiskt är märkningar för ekologisk certifiering. Men Krav går steget längre. Med EU-ekologiskt certifiering kan bönderna köpa ekologiskt odlat foder och gödsel från andra sidan jorden. Men i ett Krav jordbruk är bönderna mer självförsörjande av sitt foder och gödsel. Ett ekologiskt jordbruk behöver inte heller ta sin elproduktion från förnyelsebara källor medans det är ett måste i ett Krav jordbruk.

ekologiskt

Eko är bättre för planeten

Nu har vi benat ut begreppen. Är eko bättre för planeten? Jo men om man tittar i ett längre perspektiv. Kortsiktigt är det inte så stor skillnad mot ett konventionellt jordbruk. Det beror på att man får ut mer per odlingsareal om man använder bekämpningsmedel än om man inte gör det. Dvs det krävs mer energi för att få fram samma antal varor från ett ekologiskt jordbruk än ett oekologiskt.

Men det är inte så enkelt. Om man tittar över sikt så bidrar ett ekologiskt och Krav jordbruk till den biologiska mångfalden. Då man använder växelbruk behöver man inte tillsätta kväve i jorden. Man satsar även på att behålla ängar för bin och humlor så att de kan hjälpa till att pollinera. I ett krav jordburk odlar man även det man behöver inom en kort radie för att vara så självförsörjande som möjligt. Så på sikt är miljöpåverkan på hela vår planet mindre om du väljer eko.

ekologiskt

Eko är bättre för kroppen

Flera forskningsrapporter visar på att personer som äter en kost med ekologiskt ursprung har mindre rester av bekämpningsmedel i kroppen än en person som äter en konventionellt odlad kost. Lite längre ner finner du de mest besprutade grödorna. Ekologiskt odlad mat har enligt flera studier mer näringsämnen i sig. När man besprutar och försöker att odla fram produkter som snabbt blir stora försvinner de näringsämnen som egentligen ska finnas naturligt i grödorna.

Eko är bättre för själen

Ekologiskt och hållbar odlad mat smakar faktiskt mer. Det beror på att grödorna får växa över längre tid och mogna. Grödorna får använda sitt inbyggda försvar mot skadedjur. Detta försvar gör oftast att grödorna smakar mer. Sen finns det oftast bara vissa eko produkter bara när det är i sin naturliga säsong. Det finns bara ekologiska jordgubbar under sensommaren när de är gjorda för att odlas.

Vår relation till ekologisk mat. Hur vi handlar, varför, kostnad etc.

Vi började handla ekologisk mat när vi förstod hur stor påverkan det har på hälsan och på planeten. När vi sen förstod att vi får i oss bekämpningsmedel och tillsatser genom att äta oekologiskt kände vi att det inte fanns något alternativ längre. Om både vi och planeten tar stryk av den oekologiska odlingen fann vi ingen anledning till att fortsätta köpa konventionellt odlade varor.

Viktigast att välja eko!

Vi försöker alltid att handla eko. Men ibland kanske det inte finns eller så behöver man hålla i slantarna. Dessa 5 varor är farligast för miljön att aldrig kompromissa på:

  • Kaffe
  • Banan
  • Potatis
  • Vin/vindruvor
  • Mejeriprodukter

Utmaningar: Hur man tacklar det högre priset på ekologiska varor

Vårt bästa tips är att inte äta så mycket kött och att äta i säsong. Då får man  råd att handla ekologiskt. Ett annat bra tips för att följa säsongen är att köpa frysta varor när de inte är i säsong. Det finns ingen anledning att köpa odlade jordgubbar i februari när det finns i frysdisken från i somras.

3 viktigaste anledningar att välja eko

  • Bra för din hälsa!
  • Bra för miljön! Se det som riskkapital i vår planet!
  • Godare! : )