Ingefära – Vad är ingefära bra för & Ingefära Recept

Den här roten är bland det nyttigaste du kan äta. Men vet du egentligen varför? Nu är det dags för lite bildning i ingefärsdjungeln. För vem vill inte veta hur man effektivt lindrar förkylning, illamående och migrän samtidigt som man ökar blodcirkulationen, ämnesomsättningen, minskar risk för hjärt- kärlsjukdomar och boost sig själv att leva längre. Ingefära är bara så spännande!

Vad är ingefära?

Namnet Ingefära står inte enbart för roten utan även för hela växten inklusive örten som växter ovan jord. Arten tillhör familjen Ingefärsväxter där även gurkmeja och kardemumma ingår. Oavsett på vilket sätt du vill äta din rot är det smart att ta av skalet, det finns nämligen inga särskilt nyttiga näringsämnen i skalet. Men gör å andra sidan inget om det sitter kvar.

IngefäraVad är ingefära bra för?

Att ingefära hälsa hör ihop känner de flesta till. Kanske även att man bör äta det som ofta man kan. Men alla varför är svårt att komma ihåg. Och det är synd att glömma för man har mycket att vinna på att vara kompis med den kryddiga roten.

Bra för topp som tå

Antiinflammatorisk

Hämmar virus som förkylningar och lindrar även symptom vid migrän

Minskar aptiten

Vill du gå ner i vikt är denna ljusgula rot din bästa vän. När den når magen och börjar processeras i tarmarna sänder den ut ett ämne som gör dig mätt. Extra effektivt är det om du äter eller drick det på morgonen så kommer du äta mindre under hela dagen.

Höjer kroppstemperaturen

En fördel på många plan. Förutom att en högre kroppstemperatur ökar ämnesomsättningen så att matsmältningsenzymerna börjar jobba ännu hårdare ökar även blodcirkulationen. Med bra blodcirkulation blir du piggare, frisk snabbare, varmare och mindre risk för flera sjukdomar.

Lågt PH-värde

När du har ett lågt PH-värde i kroppen blir du motståndskraftig för sjukdomar, svamptillväxten hämmas och parasiter får inget fäste. Ingefära nyttigt när man vill sänka sitt PH och likaså citron, avocado och selleri mm.

Antioxidanter

Antioxidanter minskar de negativa effekterna av att våra celler naturligt bryts ner i kroppen. På så sätt kan man säga att antioxidanter håller oss unga. Den starkaste och mest utmärkade antioxidanten i ingefäris heter Gingerol. Men för att den ska göra extra bra nytta i kroppen behöver den kompisar. Man kan säga att frukt och grönt med starka färger innehåller mycket antioxidanter. Så se till att äta så mycket från alla regnbågens färger som möjligt. Ingefära hälsa. 

Minskar kolesterol som minskar hjärtsjukdomar

Forskning har bevisat att ett dagligt intag minskar kolesterolet som i sin tur leder till minskad risk för hjärt- kärlsjukdomar.

Ingefära te

 

Visste du att?

Ingefära är en av dem allra mesta antiinflammatoriska råvaror som finns?

Råvaror med antiinflammatoriska egenskaper minskar tillväxten av inflammationer i kroppen. Det är egentligen inte så knepigt att förstå vilka fördelar detta leder till, den är läkande och hjälper kroppen att ta hand om och motverka inflammationer av olika slag. Inflammationer ligger bakom våra vanligaste folksjukdomar.

Har ingefära egenskaper som är antiinflammatoriska? Ja, ingefära är till och med en av dem allra mesta antiinflammatoriska grönisarna som finns.

Har färsk ingefära biverkningar?

Ginger, som den heter på engelska, är i sig är inte farligt och har inga direkta biverkningar men det som är ger ingefära hälsoeffekter kan också vara farligt om man äter för mycket. De antioxiderande oljorna gingerol och shogaol som kan bli svårt för levern att ta hand om. Se upp om du har problem med levern.

Lagom mycket är upp till 2 shots per dag eller motsvarande tillagad, vilket är ganska mycket. Äter du den tillagad eller i te kan man äta mer, rå är starkare än tillagad.

Smart sätt att skala Ingefära

Smartaste, smidigaste och snabbaste sätter tycker vi är att med hjälp av en sked skava av skalet mot en skärbräda. Mycket effektivt! Och resultatet blir en fin yta.

Ingefära te

Huskurer med Ingefära

Det som går att bevisa med fakta och det som människor känner och bevittnar så inte alltid hand i hand. Det är det som är det fina med huskurer. Gamla beprövade knep som man vågar lite på utan att det alltid finns vetenskaplig uppbackning.

 • Huskur mot magont, förstoppning och gasbildningDrick ingefärste eller färskpressad juice
 • Huskur mot illamåndeTugga färsk eller smaska på torkad. Finns goda varianter med lite sötning som funkar som godis.
 • Huskur mot mensvärk och illamånde vid graviditet. Inta på valfritt sätt. Ingefära citron i te är gott, värmande och lugnande

Ingefära te

Ingefära

Ingefära Recept

Det allra mest intressanta i den här artikeln är nog det vi kommer till nu, hur man ska äta och tillaga den. Här följer ett gäng goda recept.

ingefära bollar

Ingefära mot förkylning

Att bota och lindra med hjälp av ingefära förkylning är ett gammalt hederligt och beprövat knep. Ju tidigare i förkylningsprocessen du börjar desto bättre hjälper den och ju mildare kommer förkylningen ta på dig.

Vårt eget bästa tips är ett ingefära te av kombon ingefära citron honung. Det är starkt så man riktigt känner hur man läker bort förkylningen samtidigt som den är fräsch och söt. ja, riktigt god. Kan absolut intas i förebyggande syfte.

 

Ingefära mot förkylning

Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 10 minuter
Portioner 1 Kopp

Ingredienser

 • 10 g Ingefära
 • 3 Skivor Citron
 • 1 msk Honung
 • 5 dl Vatten

Instruktioner

 • Skala och skiva ingefäran
 • Koka upp vatten i en kastrull och låt ingefäran puttra någon minut 
 • Ta fram en stor härlig kopp och lägg i citronskivorna
 • Klicka i honung och njut av din goda kopp ingefärste
 • Tips 1! Ha i några blad mynta för god smak.
 • Tips 2! Använd en honung med eukalyptussmak. Extra bra mot förkylning.

 

Ingefära på många sätt

Kärt barn har många namn stämmer mycket väl in på våra grönis. Det är en hiskeligt gammal rot som många länder världen över ser som en av stöttepelarna i dess matlagning och kultur. Här uppe hos oss är vi inte lika vana så vi kan behöva en uppfriskning i vilka olika sätt vi kan konsumera vår ört.

 • Färsk
  Färskpressad i juicer, mixad i smoothies, riven över sallad. Starkt men nyttigt och gott i rätt mängd. Men mur ska man nu tänkta med färsk ingefära dosering? Det beror helt på vad du vill ha för resultat. För hälsans skulle rekommenderas 2 tsk per dag, riven färsk.
 • Torkad
  Finns helt torkad i skivor och torkad som frukt med sötning att ätas som godis eller ha i granola.
 • Pulver 
  Torkad, mald ingefär är det vi använder i pepparkakor på julen. Jättegott att ha i kakor av olika slag som ger en lätt kolasmak. Nyttigt att ha ingefärspulver i sina dadelbollar, recept här.
 • Inlagd 
  Klassisk tillbehör till sushi. Finns även inlagd syltad som är gott i desserter

Gammal eller ny? – I sverige är det svårt att veta hur färsk ens nyinköpta rot är men i Kina och Japan är det viktigt att skilja dem åt. Gammal används till matlagning och färsk till inläggningar.

Förvara ingefära

Att ha den i rumstemperatur går bra om du använder den ofta. Kylskåpet är snäppet bättre men det allra bästa är nerstoppa i en burk fylld med sand, då håller den sig färsk i evigheter.

Odla ingefära

Du kan faktiskt odla i kruka. Försök hitta en rot med gröna snibbar, om inte kan du lägga den på ett fat med vatten och ställa i solen till det börjar gro.

Sedan stoppar du ner halva roten i kruka med jord, ställer den varm och halvsoligt och vattnar. Spännande, snart har du en egen ingefärsplanta.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment