Kikärtsgryta är en näst intill komplett rätt. Mättande, proteinrik, lätt att fixa ekologiskt och som pricken över i:et superbillig. Visstja, glömde ju nyttigt och GOTT!
Tänker man vegetarisk kikärtsgryta så tänker man ofta indiskt. Kokosmjölk, koriander, curry, hetta. Men italienskt är också väldigt gott med smaker av tomat, vitlök och oliver. Men vår favorit är nog ändå thailändskt med chili, lime, citrongräs och cashew. Ja, det finns ju så många goda saker att smaksätta sin kikärtsgryta med.
Thailändsk – kikärtsgryta jordnötssmör lime chili
Jordnötssmör i kombination med lime och röd paprika för en på ett kick till en solig strand med sand mellan tårta och saltvatten i håret. Lite så vill vi att det ska kännas när man äter den här grytan. Värmen infinner sig direkt, hett om öronen redan vid första tuggan för det är en modig kryddning. Men inte för mycket, bara skönt kittlande och underbart god! Mmm!
Enkel Kikärtsgryta
En kikärtsgryta är i grunden väldigt enkel att få till. I korta drag går det ut på att steka ett gäng goda grönsaker som ger smak som exemplevis lök, paprika och kanske lite hetta i form av vitlök eller chili.
Slå på buljong och låt sjuda varefter du tillsätter kikärtorna och kokosmjölk eller krossade tomater. Toppa med lite färska grönsaker vid servering. Enkelt, gott och nyttigt. Det är vår melodi!
Varför är kikärtsgryta så bra?
Kikärtor är ett nästan komplett livsmedel. Rikt på protein, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Lätt att hitta ekologiskt och superbilligt!
Kikärtor håller dig mätt länge och minskar sötsug och reflexer att småäta. Forskning visar att en positiv effekt för dem som är kikärtor dagligen är att dem äter en mer hälsosam kost i allmänhet. Det liksom smittar!
Allra godast blir det om du kokar egna kikärtor. Vi brukar köpa ett stort gäng torkade, ekologiska och koka i vår tryckkokare. Kolla in vår video på hur man gör.
https://www.youtube.com/watch?v=3mjVyaVtC7Y
Tillbehör Kikärtsgryta
Mums med ett gott bröd till som suger upp soppan sådär härligt. Naanbröd är underbart, gärna gratinerat med lite vitlök. Likaså ett gott vitt matbröd!
Yoghurtsåser av olika slag, hummus och en fräsch sallad är andra goda tillbehör.
Kikärtsgryta med jordnötssmör & kokosmjölk
Ingredienser
Grönsaker
- 2 gula lökar
- 1 röd paprika
- 15 cm purjolök
- 1 stor morot
- 2 vitlöksklyftor
- 2 cm ingefära
- 1 lime
Torrvaror
- 3 msk jordnötssmör
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 burk kokosmjölk
- 1 burk kikärtor
- 2 dl cashewnötter eller jordnötter
- Rapsolja för steking
- Salt
Instruktioner
- Skölj paprika, purjo och morot. Skala vitlöken, gula löken och ingefäran.
- Hacka gul lök, morot, vitlök och ingefära i små minibitar och skär purjon i tunna skivor och paprikan i medelstora bitar.
- Täck botten på en stor kastrull med rapsolja, sätt på lite varmare än medelvärme och släng i alla grönsaker. Strö 1 tsk salt över alltihop och rör runt då och då tills allt har fått färg och blivit mjukt, ca 10 minuter.
- Skär limen i 6 klyftor och pressa två av dem i kastrullen innan du tillsätter jordnötssmöret och häller i 5 dl vatten, kokosmjölken och buljongtärningen. Låt sjuda ca 10 minuter.
- Öppna burken med kikärtor (eller om du använder egenkokade), skölj och tillsätt i grytan.
- Rosta nötterna i en panna på hög värme, skaka pannan ofta.
- Servera med färsk paprika, purjolök, gärna färsk koriander och limeklyftor. Vill du ha lite mer kolhydrater och en ännu matigare soppa kan du koka lite nudlar eller ris vid sidan om.
Sugen på mer asiatisk mat? Prova vår Ramen