Dadelbollar – Nyttigt fika som går snabbt och är superenkelt att göra

Dadelbollar är troligen det mest älskade nyttiga fikat. Faktumet att det går snabbt och är superenkelt i kombination med bollarna mättande egenskaper och så klart goda smak är nog orsaken till den stora dadelbollsframgången. 

Är dadelbollar havregryn alltid en given kombo?

Enda ”kravet” i en dadelboll är givetvis att dem innehåller dadlar, annars går det att skapa vilken variant an ingredienskombination som helst!

I vårt recept här nedan finner du en av de mest klassiska kombinationerna men det går bra att göra den helt fri från spannmål, kanske enbart med nötter eller frön som komplement till dadlarna. Eller varför inte göra en helt ren boll utan nötter och annat med bara dadlar och kakao, också supergott!

Prova också vår dadelboll med Ingefära, pumpakärnor och mandel.

Och våra nyttiga chokladbollar: https://vegetariskmatrecept.se/raw-chokladbollar/

Nyttiga dadelbollar

Ja, det är ju liksom det som är grunden till varför vi gillar dem. Att dem är nyttiga. Och goda! Dadlar är rika många massor av vitaminer och mineraler som C och A-vitamin, kalcium, magnesium och järn.

Bollarna på dadlar (som gärna innehåller nötter) ger snabb men bra energi som varar länge vid träning och när eftermiddagströttheten sätter in. Dadlar kvalar in på PT-fias lista över de tre bästa nyttiga snacksen, inte illa.

Dadlar i sig är också bra för både hjärtat, levern, synen och samtidigt bra för matsmältningen bland annat på grund av det höga fiberinnehållet. Så ja, dadelbollar är nyttigt!

Mörk choklad är också nyttigt på många sätt, vi har ett smarrigt dadelbollsrecept med mörk choklad här.

nyttiga chokladbollar

Dadelbollar kokosolja?

Den frågan har vi fått många gånger, om det går att göra dadelbollar utan kokosolja. Så som de ja-sägare i är: naturligtvis går det utmärkt!

Att kokosolja finns i så många dadelbollsrecept beror snarare på dess höga popularitet är nödvändighet. Visst kan det vara smart att tillsätta lite fett i bollarna, med det går lika bra med rapsolja eller smör om du äter det.

Dadelbollar raw

Mums! Är du sugen på raw bollar byter du bara ut kakaon mot raw kakao eller carobpulver (och ser till att alla andra ingredienser också är raw). Mixa och vips så är det klart!

Vill du göra dem ännu roligare att äta är ett tips att rulla dem som donuts, kolla in!

dadelbollar

Dadelbollar

Ingredienser

  • 15 st Färska Dadlar
  • 3 dl Havregryn
  • 2 msk Kokosolja eller Varmpressad Rapsolja
  • 2 msk Kakao
  • 1 nypa Salt

Instruktioner

  • Vi gillar när det är enkelt! Kärna ut dadlarna med fingrarna och lägg i en skål, tillsätt alla ingredienser och mixa med en stavmixer (alternativt i en matberedare).
  • Rulla i valfri topping som kokosflingor eller kanske sesamfrön.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment