Olivolja vs Rapsolja Nyttigt? Vilken är Nyttigast?

rapsolja nyttigt

Är olivolja eller rapsolja nyttigt?

Detta är en fråga vi får ofta. Är olivolja och rapsolja nyttigt att inta?  Ska man verkligen steka i olivolja, vad är skillnaden mellan kallpressade rapsolja och varmpressad? Här nedan försöker vi svara på de frågorna:

Svar till huvudfrågan:
Det beror på! Det är inte så enkelt som du tror. I detta inlägg försöker vi att förklara och ge dig information samt tips och tricks och svar på vilken av oljorna som är nyttigast i olika situationer:

Olivolja nyttigt:

Innehåller en hög del enkelomättat fett som ger dig massvis med nyttigheter. På grund av att olivoljan har en så hög grad av enkelomättade fetter så passar den inte att steka i på allt för hög temperaturer. Då utvecklas istället en del cancerframkallande ämnen. Det kan vara både svårt och dyrt att hitta ekologiska rena olivoljor så om du ska använda olivolja, stek då på låga temperatur eller använd den till dressingar. Varmpressad olivolja är bäst till stekning på lägre temperatur och kallpressad är bäst till dressing. Olivoljan är den olja som har flest långsiktiga studier bakom sig som visar att den är kopplad till en god hälsa. Vi försöker att använd den till alla dressingar och majonnäser vi gör. Vi ringlar också över den över våra italienska pasta rätter för att ge de än högre smakdimension. Olivträden besprutas ganska mycket och när råd och rön testade ekologiska oljor hittade de spår av bland annat ddt. Kung Markattas olivolja blev bäst i deras test. För stekning använder vi hellre rapsolja som är både billigare och lämpar sig bättre för det:

Rapsolja Nyttigt:

Har en hög del av fleromättat fett och får därför en bra blandning av Omega-3 och Omega-6 som hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Rapsoljan tål dessutom något högre stektemperaturer än olivoljan och passar därför perfekt att bytas ut mot smör vid stekning. Ett annat plus med rapsoljan är att den odlas här i Sverige. Så om du väljer rapsoljan framför olivoljan bidrar du även till en minskad miljöförbrukning då vi inte har några olivträd i vårt avlånga land. Men se till att du steker i en varmpressad variant och att du använder den kallpressade till dressingar då det annars kan uppstå farliga ämnen vid stekning. Kallpressade rapsoljan tycker vi är svårt att använda i dressingar mm då den smakar för mycket för det. Synd då det är betydligt lättare att få tag på svensk ekologisk kallpressad rapsolja.

Rapsolja farligt?

Livsmedelsverket står fast vid att rapsoljan är nyttig för att den innehåller fleromättade fetter. Dieter som ex LCHF tycker heller att man bör inta kokosolja, olivolja och smör. Deras argument är att rapsoljan förädlades på 1970 talet för att vi människor skulle kunna äta den. De som argumenterar för att rapsoljan är farlig anser alltså att den tillsammans med margarinet har ett oförtjänt bra ryckte tack vare bra marknadsföring. Enligt de är inte fleromättade fetter så nyttiga som man tror utan de mättade fetterna är bättre. Då det enligt vår uppfattning finns mer forskning som visar att de fleromättade fetterna är nyttiga på sikt anser vi fortfarande att rapsolja är bra att inta. Innan 70-talet innehåll rapsolja upp till 40%-65% erukasyra. Dagens moderna rapssorter innehåller runt 1 % erukasyra. För stort intag av erukasyra kan vara giftigt och tros leda till vissa hjärtsjukdomar. Men de nyare rapsorterna med 1 % är inte skadliga att inta.

Rapsolja eller olivolja nyttigast? Undvik Margarin helt.

Vi försöker att inte överdriva vår konsumtion av oljor, det kan bli för mycket av det goda. Vi håller med om att det krävs mer långsiktig forskning på oljor/fetter så om du vill vara på den säkra sidan kan du försöka att använda dig av olivolja till dressingar, majonnäs och rapsoljan för stekning. Då får du det bästa från de två lägren. Som vi skrev här ovan så tycker vi att de olja oljorna är bra på olika saker. Margarin använder vi aldrig för stekning eller bakning då de innehåller massa andra ämnen utöver rapsoljan som vi försöker att undvika.

Ekologisk Varmpressad Rapsolja nyttigt

En sak vi reflekterat över är att det är svårt att hitta ekologisk rapsolja. Det finns nästan enbart konventionellt odlad rapsolja i matbutikerna i Sverige. Carlshamn som tillverkar margarin säger att det inte går att kallpressa den hårt besprutade rapsen som odlas i Sverige då man inte får bort gifterna. Om man varmpressar får man bort de skadliga gifterna. Det tycker vi låter oroväckande och kan vara en tanke på att kanske blanda upp rapsolja med olivolja och kokosolja. I en del butiker kan du hitta varmpressad rapsolja från Kloka som gör sin olja på kravmärkt svensk raps. Om din butik inte har någon ekologisk varmpressad rapsolja se till och fråga om den.
Tips vid användning av oljor:
Man ska passa sig att steka i en olja som har börjat att ryka för då försvinner alla nyttigheter. Andra nyttiga oljor är även Kokosolja och Avokadoolja. Avokadoolja och kokosolja är riktigt nyttiga oljor. Kokosolja går att steka i om du väljer en varmpressad variant. Avokadoolja tål inte höga stektemperaturer så det är bäst att undvika den helt.

För vegetarianer och veganer är dessa oljor bra att inta om man inte regelbundet äter fisk så de kompletterar fetterna du får i dig från de andra oljorna.

Kokosolja är även den otroligt viktig att du köper ekologisk då det garanteras att inget regnskog har skövlats vid tillverkningsprocessen.
Hoppas du blivit lite klokare i oljedjungeln!

Referenser rapsolja nyttigt:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment