Vegansk ost recept

Vegansk eller kanske vegetarisk ost (se vårt inlägg om lakto ovo där vi reder ut begreppen). I detta inlägg kommer du att få ta del av vårt bästa recept på hur du gör en vegansk ost. Vi kommer att prata om vardera ingrediens som behövs för att skapa både smaken, texturen och mättnad.

Vegansk ost Innehåll

I vår vegansk ost har vi enbart rena ingredienser och inga tillsatser.

Cashewnötter

Perfekt för att få till en bra ostig konsisten. Nötterna är lätta att få mjuka och bildar en fin mjuk massa vid mixning

Tapiokamjöl

Som också kallas tapiokastärkelse gör av cassavaroten som finns att köpa på vanliga matbutiker. Grönsaken liknar en stor brun gurka med kottliknande skal och helt vit inuti. Cassavan går att äta på liknande sött som rotsaker som sötpotatis i form av pommes, chips etc.

Tapiokamjöl verkar som stärkelse och gör att den veganska osten håller ihop och blir seg.

Bjäst (Näringsjäst)

Bjästen framställs på naturligt sätt genom att låta odla jäst på en blanding av sockerrör och melass. Efter en vecka går det att skörda jästen som torkas och blir till bjäst.

Bjästen har en nötig, ostig smak som påminner om just ost. Därför är en utmärkt att använda i vegansk osttillverkning. Den är även god som smaksättning precis som den är, exempelvis på popcorn.

Äppelcidervinäger

Ost har alltid en syrlig underton, i vårt fall använder vi äppelcidervinäger för den effekten. Samtidigt som den har en färskhetsbevarande funktion.

Umamikrydda

Visste du att ost smakar massor av den 5:e grundsmaken umami? Nu finns en god krydda som Santa Maria har gjort. Det är en blanding av råvaror som smakar umami och som tillsammans bildar en typisk umamismak. Hittar du den i hyllan på mataffären är den perfekt för det här recepet.

Hur gör man vegansk ost som smälter?

Vår veganska ost får även en fin färg när den tillagas se bilder här:

vegansk lasagne

Vegansk Ost Recept

Författare Lisa & Erik

Ingredienser

Vegansk ost

  • 2.5 dl cashewnötter - blötlagda över natten
  • 5 dl vatten
  • 1 dl tapiocamjöl - skapar konsistensen
  • 2 msk näringsjäst - bjäst, skapar smaken
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver

Instruktioner

  • Om du glömt att blötlägga cashewnötterna över natten går det även bra att koka de i cirka 5 minuter. Då mjuknar de också.
  • Häll upp cashewnötterna och de övriga ingredienserna till den veganska osten i en mixer eller i en skål om du använder en stav mixer. Mixa till cashewnötterna börjar att blanda sig med vattnet och de övriga ingredienserna.
  • Häll upp i en kastrull och värm på medeltemperatur. När det börjar klumpa sig rör du runt i botten med en träslev. Efter några minuter har du fått en härligt klibbig och ostliknande konsistens. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Köp färdig ost och produkter för att göra din egen ost

Känns det lite krångligt att göra egen vegansk ost finns det flera bra alternativ i mataffärerna.

Tapioka och bjäst kan du hitta i flera olika webshoppar.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment