Mat i Säsong 5 Anledningar att äta i säsong

1. DU SPARAR PENGAR

Har du någonsin under vintern försökt laga ett recept, säg till exempel en italiensk maträtt som behöver basilika, och funnit att det är nästan omöjligt att få tag på ett anständigt färskt exemplar av kryddan till ett rimligt pris?
Trodde inte det! Basilika är i säsong under sommaren och är nästan omöjligt att få tag på
vintertid. Detta är enkel nationalekonomi. Hög efterfrågan + lågt utbud = högt pris.
Motsatsen gäller under sommaren när basilika är i säsong. Stort utbud motsvarar ett bra pris.
Köp mat i säsong och du kommer att dramatiskt spara massor av pengar!

2. LÅT OSS INSE DET: MAT I SÄSONG SMAKAR BÄTTRE

Har du någonsin under sommaren smakat en tomat direkt från odlingen? De är supersaftiga och yummy!

När livsmedel inte är i säsong odlas de i växthus eller transporteras från ett land långt borta.
Detta påverkar smaken! När de ska levereras till ett land långt bort får bönderna lov att skörda och kyla grödorna tidigt, så att de håller sig fräscha tills de anländer till din butik. Tomater som odlas i växthus får sällan möjlighet att utveckla juicyness och en god smak.
Om du älskar mat är detta en enkel strategi för att få den att smaka bättre.

3. LAGA MAT MED VARIATION

Om du tröttnar på matlagning med samma recept om och om igen lovar vi, att om du äter mat i säsong kommer du att få en naturlig variation.  Vad kan vara en mer kreativ utmaning, än att tvingas anpassa din matlagning till vad som är i säsong?

4. DU FÅR I DIG MER NÄRINGSÄMNEN.

Forskare har visat, att hela den långa transportkedjan och ökningen av bekämpningsmedel som produkter i lågsäsong behöver för att växa, begränsar mängden näringsämnen som maten innehåller.

5. DU HJÄLPER MILJÖN

Du tar bort transportkostnader och minskar bekämpningsmedel. Det odlas mer på friland så du slipper uppvärmningen av växthus.

SLUTSATS:

Besök din lokala Bondens marknad och köp lokalt odlad mat. Det kommer att smaka bättre, ge dig variation, mer näring och är schysstare för plånboken och miljön.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment