Sötpotatis, vi älskar dig! God & hälsosam som passar till allt!

[thb_gap height=”15″][thb_image image=”16916″ img_size=”large”][thb_gap height=”15″]

Älskade söt-potatis…

Finns det någon anledning att inte älska denna orangea rot? Nej, tänkte väl det! Jag kan inte komma på någon i alla fall. Jag menar, även om den ungstekta varianten är vår mesta favorit. Så är bara smaken av en helt vanlig kokt söt potatis förförande söt, nästan karamellig med en härlig naturlig sälta och en konsistens som bara smeker tungan. Att den sen går att variera på 5000 olika sätt där det andra är godare än det ena gör ju inte roten (rot ja, läs mer längre ner) mindre åtråvärd.

Sötpotatis är en av min och Eriks absoluta älsklingsråvaror och orsaken till det är troligen vår kärlek till USA som sträcker sig långt tillbaka. Minns hur vi redan som tonåriga studenter provade oss fram i vårt lilla kök med svarta köksluckor och guldkakel. Klassiska sötpotatis i ugn, sötpotatis pommes, det lite mer experimentella sötpotatisvåfflor, sötpotatis-creme brulée och de lite mer lyckade chipsen.

Kanske 1000-tals sötpotatis recept senare vet vi lite mer om vad som gifter sig bäst på tungan. Idag hör ugnsstekta sötpotatishalvor med kanel, sötpotatis pommes och helbakad sötpotatis med fetaost till våra bästa recept. Nu är du bra sugen va? Kolla, lite längre ner hittar du ALLA våra bästa sötpotatis recept.

[thb_gap height=”15″][thb_image image=”16726″ img_size=”large”][thb_gap height=”15″]

Bra för hälsan också – Sötpotatis Nyttigt?

Självfallet är sötpotatisen bra för hälsan, precis som alla goda och giftfria växter, rötter och knölar. Den här med att kalla en råvara för ”superfood” är lite knepigt tycker vi, det är så mycket som väger in (läs mer om vad vi tycker om detta knasiga uttryck här). Lokala råvaror är lättare för kroppen att ta upp och inga livsmedel fungerar ensamma, alla behöver gemenskap för att göra kroppen gott.

Superfood eller inte så är sötpotatisen superhälsosam, speciellt ihop med annat!

 1. Vitaminbomb

  Rik på massor av olika vitaminer som hjälper oss att hålla en jämn nivå av näringsämnen i kroppen och en hög nivå med energi. Laga en sötpotatis soppa och på ett kick har du en vitaminbomb på bordet.

 2. Betakaroten

  Det som är bland morotens främst egenskaper äger även sötpotatisen. Den orange färgen skvallrar om betakaroten som förutom att underlätta en glowing bränna även skyddar huden, främjar matsmältningen och framför allt stärker immunförsvaret. Här kan du läsa mer om betakaroten.

 3. Kort och gott – väldigt bra mat

  En blandad kost med massor av växter i olika former är det bästa du kan ge din kropp. Potatisen är en lagspelare, den är allra bäst tillsammans med sina kompisar på tallriken. Dessutom funkar den med det mesta. Ett sötpotatis mos kan rekommenderas om man vill börja lite lätt, blanda enkelt i det vanliga moset.

[thb_gap height=”15″][thb_image image=”16898″ img_size=”large”][thb_gap height=”15″]

Intressant fakta

Till skillnad från ”vanlig” potatis är sötpotatisen en ört där det vi äter är roten. Den ger stora vackra blommor i lila som liknar våra svenska Åkervindor.

Odla Sötpotatis? Jo, det går. Roligt att veta är att även om den oftast är ganska svårodlad då 30% av skotten dör innan dem ger frukt och helst vill växa under tropiska förhållanden så går det faktiskt att odla i kruka i sverige. Inomhus och allra helst i växthus, spännande va? Läs mer om hur du odlar här.

På grund av den höga sötman och egenskaper att smaka karamell passar vår orange favorit riktigt bra i desserter. Pannkakor och våfflor är känt. Men även i dessertpaj och glass är den smarrig!

Det finns omkring 4000 sorter av potatis med det finns hela 5000 sorter av sötpotatisar världen över.

[thb_gap height=”15″][thb_image image=”16908″ img_size=”large”][thb_gap height=”15″]

Sötpotäter på många sätt

 • Bakad
 • Ångad
 • Kokt (se Koka Sötpotatis)
 • Tillagad i micron
 • Stekt
 • Friterad
 • Som puré
 • Juicad
 • Kan ätas rå

Är sötpotatis bättre än vanlig potatis?

Frågan är egentligen varför vi är ute efter svaret. För sanningen är att både vanlig potatis och den söta med alla sina sorter är hälsosamma, superbra och helt fantastiskt goda livsmedel!

Sötpotatis-Recept

Vår fina orange rot är en tacksam kompis i köket, en sådan som man bara älskar. Passar med det mesta och i många typer av tillagningsmetoder. Här kommer en härligt matig lista med sötpotatis recept. Allt från de klassiska sötpotatis i ugn, pommes, soppa och mos till underbara påhitt och roliga recept. Desserter, pajer, chips och mycket mer.

sötpotatis sötpotatis sötpotatishummus sötpotatis sötpotatis

[thb_gap height=”15″]

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment