Vi älskar sötpotatis i alla dess former som vegetarisk lasagne, sötpotatis i ugn, sötpotatis hummus eller som sötpotatis chips. Till vår airdine middag som vi hade i fredags serverade vi denna läckra sötpotatissoppa till förrätt. Vi tycker att den blev så god och mättande att den kan utgöra en huvudrätt till vilken middag som helst! Med vita bönor, sötpotatis & morot blir detta till en riktigt mättande soppa. Med ingefära, chili & vitlök fick vi till en asiatisk härlig smak. Denna soppa kan med fördel göras dagen innan för att värmas upp inför servering. Sötpotatis är inte den smidigaste grönsaken att jobba med under tidspress.
Sötpotatissoppa med morot, ingefära, chili & vitlök
Ingredienser
- 1,5 kg sötpotatis
- 250 gr morötter
- 1/2 dl rapsolja
- 1/2 tsk salt
- 6 cm ingefära finhackad
- 1 urkärnad chili
- 5 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1,5 liter vatten med motsvarande mängd grönsaksbuljong
- 2,5 dl oatly imat
- Salt & peppar
- Rostade pumpakärnor
- Ärtskott
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen och morötterna i likadana mindre bitar. Häll över på en plåt, massera in rapsolja och salt på bitarna. Ugnsrosta högt upp i ugnen 15-20 min eller tills bitarna fått fin färg. När det börjar bli klart i ugnen så hackar du ingefära, chili & vitlök. Stek i en stor kastrull med lite rapsolja på låg värme. Häll över sötpotatisen & morötterna och rör runt lite, häll i äppelcidervinägern och rör runt. Häll över vatten och buljong. Låt koka upp och rör i botten så det inte fastnar. När sötpotatissoppan kokat upp mixa sedan soppan med stavmixer. Häll i oatlyn och smaka av med salt och peppar. Om soppan blir för tjock späd med mer vatten men glöm inte bort att smaka av med salt och peppar. Toppa med pumpakärnor & ärtskott servera med ett smarrigt bröd!
Pingback: Jordärtskockssoppa till vardag och fest med rostade jordärtskockor
Pingback: Ingefära - Vad är ingefära bra för & Ingefära Recept
Pingback: Koka sötpotatis - 5 frågor och svar om att koka sötpotatis