Jordärtskockssoppa är ljuvligt god och passar lika bra både till vardag som fest. Att det dessutom är superenkelt och går ganska snabbt är inte inte direkt en nackdel.
Även om tillagningen börjar med att skala ett stort gäng knölar så är det faktiskt riktigt kul. Kockorna doftar gott redan när skalet åker av smidigt lätt och fint. Denna veganska soppa hör till våra vegan recept.
Jordärtskocka på flera sätt
Om det blir några över kan du med fördel prova att göra något nytt och roligt som jordärtskockschips som blir förföriskt goda eller varför inte glass? Det har vi gjort några gånger och det smakar lite annorlunda men väldigt trevligt. En annan god soppa på en rotfrukt är vår sötpotatissoppa.
Smakkompisar i denna vegetariska soppa
När vi skulle skapa vårt jordärtskocksrecept var det många olika smaker som snurrade i huvudet. Jordärtskockan passar bra med mycket. Det mest självklara är ofta vitlök, lök och persilja. Men även mandel, äpple, broccoli, kardemumma, räddisor, morot, lime etc. är jättegott.
Jordärtskockssoppa recept
Ingredienser
- 1 kg Jordärtskockor - skalade
- 5 Vitlöksklyftor
- 2 Gula lökar
- 1/2 Grönt äpple
- 2,5 dl Oatly - havregrädde
- 1 msk buljong/1 tärning
- 7 dl Vatten
- Rapsolja
- Salt & Peppar
Instruktioner
Så här gör du:
- Skär jordärtskockorna i mindre bitar och blanda med rapsolja och salt i en ungsfast form
- Skala och krossa vitlöksklyftorna innan du lägger dem också i formen. Ställ in i ugnen på 200 grader i 30-40 min (beroende på kockornas storlek)
- Hacka lök och äpple i småbitar och stek i en kastrull till konsistensen blir mjuk och lätt transparent
- Ta ut formen från ugnen och häll över till kastullen, tillsätt oatly, buljong och vatten och låt stå på medelvärme till det bubblar lätt
- Mixa soppa slät med stavmixer och smaka av med salt, peppar och valfria kryddor som persilja och cayenne