Avokado nyttigt? Hur växer Avocado? Avokado mogen?

Avokado nyttigt? Hur växer Avocado? Avokado mogen? Det är frågor vi kommer att svara på i detta inlägg om denna vitaminproppade gröna sköning.


Vad är Avokado?

avokado

Frukten växter på träd som blir 20 meter höga och liknar citronträd. Plantan tillhör en familj som kallas smörplantor. Inte så svårt att förstå med tanke på att den är väldigt fet och lite smörig i konsistensen. Trädet kan enbart växa i tropiska länder och tål inte frost.

Avokado näringsinnehåll

160 kcal/kalorier per 100 g innehåller frukten som också är rik på vitamin A, C, D, B6, järn, kalcium och magnesium. För att inte tala om dess beryktade innehåll av omega 3.

Hur funkar Avokado Odling?

Som vi nämnde ovan trivs den mest i tropiska klimat och klarar inte frost. Men det betyder inte att det är ovärt att prova att odla här uppe i norr. Vi själva tog för några månader sen en avokadokärna från en uppäten avokado och lät hälften av kärnan täckas med vatten i en glasburk. Efter ca 4 veckor började den spricka upp och något litet grönt stack upp.

Då lät vi den stå kvar i solen och såg till att den alltid var täckt i vatten. Och nu, ca 3 månader senare kan man tydligt se att det är ett litet träd på gång.

avokado
Odla avokado hemma

Hur väl den klarar sig och hur stor den bli återstår att se men det finns många bevis på att det går att odla avokado inomhus även på kallare breddgrader. Kanske svårt att få till ett 20 meter träd hemma men ett litet avokadoträd går. Att sen få frukt är en helt annan historia. Men ett billigt och roligt sätt att skaffa sig en vacker krukväxt på!

Bäst avokado förvaring

Vill du att den ska mogna eller villa du försöka hindra ”mogningen”?

Om du svarar jag på det första alternativet ska du lägga den i rumstemperatur tillsammans med tomater eller citron, då mognar den snabbare.

Vill du undvika att de ska bli mer mogna är det bäst att kyla dem.

Hur vet man avokado omogen eller mogen?

Håll fruktens tjocka del i ena handen och tryck lätt med tummen och pekfingret i den övre delen. Nära där skaftet och bladen har suttit. Då ska den vara mjuk utan att kännas som vatten innanför. Det ska mer kännas som en chokladmousse. Då är den mogen!

Visste du att…

Avocadokärnan är supernyttig? Jo, det sägs att det är så! Men forskningen är inte klar så det är fri tolkning var man vill ställa sig i ämnet. Har du en riktigt riktigt stark mixer kan du ta och mixa kärnan till ett pulver och sedan mixa ner i en smoothie.

Kärnan ska vara superrik på flavonoider, en kraftfull antioxidant som hämmar utveckling av bl.a. cancer. Antioxidanter gör dig även mer motståndskraftig mot förkylningar. Kärnan är också rik på kostfibrer.

Hur är Avocado nyttigt?

1. Rik på Omega 3 och essentiella aminosyror

Det enkelomättade fettet är essentiellt vilket betyder att kroppen inte kan producerade det själv utan vi behöver tillsätta det via kosten. Då är Avocado exemplariskt.

2. Massvis av vitaminer och mineraler

En daglig dos av vitamin A, C, D, B6, järn, kalcium, magnesium och fler därtill låter inte så dumt va? Det får du tuggar i dig en avocado om dagen.

3. Ökar återhämtning och tillväxt av muskler

Frukten höga innehåll av kalium, zink och proteiner gör avokadon till perfekt efter-träningen-mat.

4. Förebygger sjukdomar hos foster

Folsyra är viktigt att gravida kvinnor får tillräckligt av, det hjälper fostret att bli starkare förebygger sjukdomar.

5. Håller dig frisk!

Med sitt rika näringsinnehåll och alla fördelar ovan är avocado en riktigt näringsbomb som håller dig på den friska banan!

Här hittad u några av våra Avokado Recept

Avokado Guacamole

Frukostknäcke med Avokado

Avokado & Linssallad

Bakade Avokadoägg

avokado salladavokado recept

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment