Vegansk Mat, God, Läcker och Enkel Veganmat

God, Läcker och Enkel Vegansk Mat

Mat som ger kroppen energi, gör dig glad och frisk samtidigt som den har så gott som ingen påverkan på miljön och samtidigt smakar ljuvligt, låter inte så dumt va? Att välja vegansk mat är en vinst både för kroppen och planeten.

Vegansk mat är alltså 100% växtbaserad och inte en gnutta från djurriket. Undrar du över skillnaden mellan vegansk, vegetarisk och lakto-ovo vegetarisk kost? Lär dig enkelt i vår guide här (kommer snart).

vegansk mat

Vi förälskade oss i smakbästisar

Veganmat har ofta en dammig klang för många men det är dags att skapa en ny pigg och hungrig relation till den vackra gröna maten. Innan vi fastnade trodde vi att det handlade om gummiaktiga sojaprodukter som såg ut som kyckling, beska drycker och frysmajs. Men när vi förälskade oss i sötpotatis och upptäckte att kikärtor är dennes smakbästis slog det oss att vi skapat en upphetsande god rätt som faktiskt råkar vara vegansk! På tallriken med detta smakpar ringlade vi en härlig majonnäs som vi utvecklat med kikärtsspad samt en matig sallad, vår paradrätt. Lyriska förstod vi att vegansk mat är lika hjärtat-dunkar-hårdare-mat. Alltså hur gott som helst, bara man inkluderar goda råvaror och lite kärlek! Precis som vilket mat som helst, bara lite (ganska mycket) hälsosammare och miljösmartare.

Vegansk mat

Lisa & Eriks bli-förälskad-i-vegansk-mat-rätt!

Sötpotatis med rostade kikärtor, vegomajonäs och härligt matig sallad, grunden till vår kärlek för vegansk mat. (På bilden är det knasigt nog fetaost, men det kommer ny bild så fort vi hinner knäppa med kameran innan godingarna blir uppätna)

sötpotatis i ugn

Prova vår goda Vegoburgare, Värmande Linssoppa, Blomkålsrisotto samt en smakrik Mustig Vego Gryta eller nåt helt nytt: Pani på kikärtsmjöl med morotsbacon!

Vi har även vegansk mat i form av fika: veganska kladdkaka &  veganska kanelbullar.

Vår veckomatsedel för att kicka igång veganveckan

vegansk mat

5 Hälsofördelar med vegansk mat

Massor av grönt

Du får i dig en uppsjö av härligt grönt (så klart!) som är bra för immunförsvaret, hjärnan, matsmältningen, ja, det mesta. Ett helt bok går att skriva på ämnet, och det finns reda många att förkovra sig i.

Mätt i magen

Varor från växtriket mättar betydligt mer då dem är fulla av fibrer och samtidigt binder vatten som håller dig mätt extra länge. Känn en skön känsla i magen, länge.

Näringstätt på gaffeln                         Vegansk mat

Grönsaker, gryn och annat grönt har en extremt hög densitet på näringsämnen som kroppen behöver, upp till 300% mer än kött och mejeriprodukter

Kolesterol = 0

Väljer du rätt vegansk mat (exempelvis från våra recept och shoppinglistor) är det mycket hög chans att kolesterol-siffran kryper ner till noll. (Det som skapar högt kolesterol som ?? och ?? finns helt enkelt inte så långt en vegans öga når.)

Lugn och glad!

Man kan äta sig till ett lyckligare liv! Mat med massor av färger och vitaminer påverkar serotoninnivåerna i hjärnan och gör dig gladare för varje portion. Samtidigt får du också ett näst intill obefintligt sötsug vilket gör dig lugn som en filbunke.

Bonus: väljer du även ekologiskt (som sig bör, läs mer om det här) får du en rosendoftande ren kropp fri från tillsatser och kemikalier.

Vegansk mat

Så här räddar du miljön när du väljer veganska vägen.

 • Växthuseffekten
 • Vatten
 • Land
 • Hav
 • Antibiotikafritt
 • Odlar du själv bidrar du till en renare värld

Läs mer i vårt inlägg om ekologiskt.

kött miljöpåverkan

Utmaningar (oftast myter) med vegansk mat

 • Få i sig tillräckligt med protein

Visst får du tänka till ett extra varv, eller lätt som en plätt kolla in vår lathund, men det är inga konstigheter att få i sig protein så det räcker och blir över. Växtriket är fullt av protein!

 • Jag kan inte träna hårt och bygga muskler

Joho du! Det går finemang, svaret fick du precis nyss, och alldeles snart.

 • Smaken är liksom inte lika god

Okej? Så en hamburgare extra allt smakar lika smarrigt var i världen du än hugger in? Njae, att få mat att smaka gott handlar om kocken, receptet och råvarorna. Inte om det kommer från jorden eller från nåt med kött och blod.

 • Mat blir inte lika mätt

Mättnaden är oftast större när du äter växtbaserat, som vi nämnde tidigare. Det handlar om vilka råvaror du väljer och hur du komponerar ditt recept. Välj smarta recept från vår guide så är du knappt hungrig ens när det är dags att äta nästa mål.

 • Det är dyrt

Vegansk mat kan absolut vara dyr, tryffel är ju trots allt en vegansk vara. Men påståendet syftar troligen på en vegans behov av att stå i frysdisken och botanisera bland quorn, sojabiffar och fakekyckling. Kolla in våra tips för godaste veganmaten, då behöver du inte några dyra substitut. Vegansk mat kan vara sjukt billig! (Och dyrt, precis som med all mat)

 • Som vegan blir man ständigt påhejad att äta kött

Sant. Men då lär du dig bara hur du ska ge svar på tal, här hittar du idiotsäkra argument. (kommer snart)

ekologiskt

Tips för godaste veganmaten!

 • Laga från grunden och skippa substituten

Visst finns det goda grejer som exempelvis Oumph att ersätta Pulled Pork med, men det är inte där vinsten ligger (Viktigaste tillfällena att välja veganskt). För det mesta smakar quorn och andra ersättningsprodukter, ursäkta oss, blä! Dessutom är dem dyra och sällan särskilt miljösmarta. Det finns oändligt med enkla och ännu godare veganrätter som du lagar direkt från grunden, på momangen. Här hittar du vegan recept!

 • Glöm veganska köttbullar och rotselleriskinka

Ingen blir glad av en panerad brysselkål som utger sig för att vara vegetarisk köttbulle. Inte heller en mosig rotselleri som stand in för julskinkan. Nej, däremot kan en panerad brysselkål eller gratinerad rotselleri smaka gott i sig själv. Låt grönsaker få vara grönsaker!

 • Välj dina gamla kompisar

I början är det smartast att hålla sig de grönsaker som du polat med sen länge. Välj tomaten, moroten och blomkålen även i veganrecepten. Så kan du prova nytt sen när du är mer varm i kläderna.

Missar jag nåt om jag aldrig äter kött?

Det enkla svaret är nej. Lägger du manken till och läser enkla guider så får du i dig alla näringsämnen och mineraler som du behöver för att leva prima liv. Men när det gäller smak är det bara upp till dig. Många som äter mer och mer vegansk mat känner inte längre något behov kött och ost utan hittar kärleken i smakerna från växtriket. Känner du fortfarande att du måste få i dig en härlig kötträtt då och då så är det mer än välkommet! Se bara till att välja en närodlad och ekologiskt variant. Men det visst du väl redan! Behöver du friska upp minnet, så hittar du anledningarna till det här (kommer snart).

För varje gång du väljer vegansk mat mår både din kropp och vår planet lite bättre.

SLUT

3 bästa anledningarna till att äta vegansk mat

 • Toppen för hälsan!
 • Tummen upp för miljön!
 • Framtiden är räddad! (framtidens mat – vi måste konvertera, Vi behöver börja äta nästan 100% vegansk, därför att.)

Vegansk mat

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment