Vegansk lasagne med hemgjord vegansk mozarella, svamp och aubergine

Vegansk lasangeDet finns många vis att göra en vegansk lasagne på. Många vill ha den så lik en vanlig som möjligt medan andra vill ha den med mer grönsaker eller kanske glutenfri.

Här har vi gjort ett recept på en riktigt mustig lasagne med mycket tomat, köttighet från svamp och en läcker hemgjord vegansk mozzarella.

vegansk lasagne vegansk lasagnevegansk lasagneVegansk ost på lasagnen

En ofta ställd fråga är, hur ska jag få till den ostiga känslan?

Det är ju lite knepigt att få något att smaka något som det inte alls är. Men det går! I alla fall att göra något minst lika gott.

En lasagne kan vara riktigt god även utan ost, rikligt med tomatsås och örter. Men lite extra guldkant vill man ändå ha när man lägger ner tiden och kärleken att göra en god vällagad middag.

Vårt tips är att antingen köpa en färdig vegansk ost som finns i välsorterade matbutiker. Men det går även att göra en egen. Det är inte hur enkelt som helst (som vi oftast brukar säga) men inte heller särskilt svårt. Här hittar du receptet på vår veganska mozzarella.

Vegansk lasagne sojafärs, eller annan färs

Gillar du sojafärs går det utmärkt att bara byta köttfärsen i ett lasagnerecept. Men vi gillar när vegetarisk mat får tala för sig själv och vara så ren som möjligt.

Svamp har mycket umami-smaker som ger en köttig känsla som blir hur gott som helst i lasagnen. Tillsätter man dessutom lite soja och kanske en gnutta fisksås blir det mums!

Hur gör man med bechamelsåsen? – Vegansk Bechamelsås

En vegansk bechamelsås gör man enkelt genom att mixa havregrädde med vita bönor och smakar av med vitlök, salt, chili och peppar.

Vegansk lasagne zucchini

Så fräscht och gott med zucchini. Vårt bästa tips är att skiva den väldigt tunt för att sedan steka i pannan eller i ugnen med olja och salt så den blir knaprig och nästan bränd. Då blir det umami-kavalkad i munnen! Gott, kombon vegan lasagne zucchini är given!

Veganska lasagneplattor

Pasta innehåller ägg och det vill vi inte ha i vår veganska lasagne. Det finns många äggfria alternativ i hyllorna och brukar inte vara svårt att hitta.

Vegansk lasagne med hemgjord vegansk mozarella, svamp och aubergine

Portioner 4 portioner
Författare Lisa & Erik

Ingredienser

Tomatsås

  • 1/2 urkärnad & finhackad chili
  • 5 finhackade vitlöksklytor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan - eller 1/2 msk torkad
  • 1 kvist oregano - eller 1/2 msk torkad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1/2 tsk socker
  • S & P

Lasagnefyllning

  • 15 st lasagneplattor - se till att det är veganska
  • 1 st Aubergine
  • 250 gram champinjoner
  • 50 gram körsbärstomater
  • Några nypor färsk basilika

Instruktioner

  • Lasagne är kanske inte middagsrätten du svänger ihop på ett kick. Men när det är klar är det väl värt besväret. Luta dig tillbaka runt middagsbordet och njut!
  • Kärna ur chilin och finhacka den och vitlöksklyftorna. Stek i en kastrull på medelvärme i rapsolja. Tillsätt tomatpurén, lagerbladet, timjan och oreganon. Låt det få lite färg. Häll sedan på äppelcidervinägern och låt koka in i blandningen. Häll sedan på de krossade tomaterna, socker och salt och låt småputtra. 
  • Koka lasagneplattorna. 
  • Hacka champinjonerna och auberginen och stek tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Sätt ugnen på 225 grader. Montera ihop lasagnen i en ugnsfast form. Börja med tomatsåsen. Varva sedan lasagneplattor, tomatsås, "osten", auberginen och champinjonerna. Avsluta med lasagneplattor, tomatsås och osten och toppa med körsbärstomater. Grädda mitt i ugn cirka 25-35 minuter. Håll koll så att den inte bränns. 

Vegansk lasangeVegansk lasange

Se videon på hur du gör lasagnen här:

Här hittar du ett annat av våra lasagne recept. Dock med vanliga ost, men det går kanon att byta ut mot den veganska mozarellan från detta läckra recept:

Vegetarisk Lasagne

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment