Tryckkokare bäst i test

Tryckkokare är för oss ett viktigt redskap i köket. Tryckkokare bäst i test!

  • Den hjälper oss med att få maten att smaka bra genom våra hemgjorda grönsaksbuljonger.
  • Den hjälper oss att vi i oss livsviktiga proteiner genom att underlätta kokning av baljväxter.
  • Den spar tid för oss om vi ska göra en gryta, soppa eller sås.
Notera! Länkarna här under är affiliatelänkar. Det betyder att om du väljer att köpa produkten via länkarna får vi en andel av försäljningen som tack för att vi tipsat dem. Vi är inte sponsrade av dessa företag utan rekommenderar bara produkter vi själva gillar och använder. Hoppas du också kommer att gilla de vi tipsar om!

Vi fick våra första tryckkokare i julklapp av Lisas Mor, en OBH Nordica quick chef 4 liters. En fantastisk julklapp såhär i backspegeln. I början testade vi den lite försiktigt. Den lät lite farlig. Den pös och enligt manualen måste man följa instruktioner, annars kunde det bli farligt. Visst gick det att laga mat i den, vi gjorde lite grytor och pulled pork. Sen fick den stå och vila i några år längst in i köksskåpet. Men när vi vi på allvar började blogga och bry oss om bra mat för kroppen och planeten märkte vi inte att vi klarade oss utan den.

När vi först började att lägga om vår kost till att äta mer växtbaserat köpte vi mycket färdigkokta bönor och linser. Färdiggjord Buljong var även något vi konsumerade mängder av då vi i början nästan bara levde på tomatsoppa med röda linser. När vi lärde oss mer och mer insåg vi att det inte var så svårt att göra sin egen grönsaksbuljong i tryckkokaren. Det går på cirka 20 minuter att få till en smarrig buljong som vi sen fryser in i små isbitar. Att koka bönor och linser går på cirka 10-15 minuter. Vi enormt med pengar genom att koka detta själv. Näringsämnena är även de högre. Speciellt för den hemgjorda buljongen som inte innehåller några extra tillsatser. Köpt Ekologisk buljong innehåller enormt med salt. I tester som rådorön gjorde kom de fram till att de inte kunde kora en vinnare av de färdiga buljongerna då alla innehåller extremt mycket salt och att färdig buljong inte är en bra produkt att konsumera. Risken är att vi då får i oss för mycket salt. Detta slipper du om du gör en egen buljong. Med bra råvaror och en tryckkokare kan du få till en förstklassig buljong på ett kick!

Men vad är en bra tryckkokare då? Vilken tryckkokare är bäst i test?

Det som skiljer de moderna tryckkokarna mot de äldre modellerna är att de är säkrare. De har oftast 2 backup ventil som hjälper till om trycket inte skulle komma ut ur den ordinarie. De fästs oftast också på ett sätt som gör att det nästan är omöjligt att av misstag råka få av locket under kokning. Så vilken modell du än väljer kan du känna dig säker.

De som skiljer dessa tryckkokare från varandra är andra faktorer som:

  • Kvalitetskänsla, kommer den att hålla över tid?
  • Håller den tätt och blir den varm på ställen där den inte ska vara det?
  • Är manualen lätt att förstå? (Viktigt i detta fall då felaktig användning kan vara farligt.)

Vi äger två olika modeller

OBH Nordica Quick Chef 4,5 liter

Grönsaksbuljong recept
Här kokar vi grönsaksbuljong i tryckkokaren

4,5 är bra storlek för att laga mat för 2 personer. Mer människor än det i hushållet rekommenderas deras större modell på 6,5 liter.

Fördelar:

Den har många funktioner för sitt pris (Ångkokningsmöjlighet utan tryckkokning med tillhörande insats mm.)

Manualen är på svenska och lätt att förstå. Finns koktider för allt man kan tänka sig.

Nackdelar:

Svår att göra ren, kräver handdisk på hela enhet något man drar sig för.

Man ser inte trycket dvs om det är steg 1 eller steg 2 man jobbar med.

Sammanfattning:

En bra instegsmodell om du inte är säker på om tryckkokning är något för dig.

WMF Perfect Plus 6,5 liter Bäst i test!

Bilder från användning är på G

Fördelar:

Smidig att diska

Lätt att jobba med, man ser trycket tydligt om det är nivå 1 eller 2 man arbetar med.

Nackdelar:

Manualen innehåller flera språk men inte några koktider.

Sammanfattningsvis:

Som en tryckkokare ska vara! Enkel att använda, lätt att diska och behåller vatten.

Du hittar den här:

WMF Perfect Plus 6,5 liter 

Notera! Länkarna här ovan är affiliatelänkar. Det betyder att om du väljer att köpa produkten via länkarna får vi en andel av försäljningen som tack för att vi tipsat dem. Vi är inte sponsrade av dessa företag utan rekommenderar bara produkter vi själva gillar och använder. Hoppas du också kommer att gilla de vi tipsar om!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment