Grönsaksbuljong Recept – Enkelt, nyttigt och billigt

Grönsaksbuljong recept

Vi har tidigare gjort ett inlägg med som heter ekologisk buljong test. Där testar vi färdiga grönsaksbuljonger från olika fabrikat. Tyvärr är testet svårt att göra för det är egentligen ingen av buljongerna som kan konkurrera med egengjord buljong. 

De torkade innehåller nästan hälften salt och andra onödiga tillsatser. Det inlägget skrev för cirka en vecka sedan. På den veckan har vi hunnit testat olika recept på grönsaksbuljonger och hittat ett som resulterade i ett gott grönsaksbuljong recept.

Vi använde tryckkokare för att minska koktiden från en timme till 20 minuter. Men då inget vatten kokar bort hade vi i mindre vatten än om man skulle koka på vanligt vis. Nyckeln till en god buljong ligger i att använda rester som vi annars slänger bort. Lökskal ger exempelvis buljongen sin fina färg. Nu har vi skapat en sektion i frysen där vi lägger in slantar som blir över vid vår vanliga matlagning. När det är dags att koka ny grönsaksbuljong tar vi bara fram det och slänger i. Testa du med! Enkelt och befriande att koka egen buljong.

Grönsaksbuljong Recept

Ingredienser

  • 1 msk rapsolja
  • 2 st gula lökar i stora bitar
  • 3 stjälkselleri stjälkar/en knytnäve stor rotselleri i delar
  • 3 morötter i stora bitar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 liter vatten - 1-1,5 liter vatten i tryckkokare
  • 2 lagerblad
  • Några stjälkar persilja och timjan - 1-2 st
  • Salt & peppar att smaka av med

Instruktioner

  • Börja med att skära grönsakerna i liknande stora bitar. Skär bort eventuellt mögel eller skit som man inte vill ha i grönsaksbuljongen. Hetta upp en kastrull eller tryckkokaren och bryn grönsakerna i rapsoljan tills de börjar mjukna. Ha på vattnet och låt det puttra i 1 timme på vanligt vis eller i 20 minuter i tryckkokaren. Smaka av med salt & peppar. Häll upp i istärningskuber och frys in.

 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment