Ekologisk Buljong Test

Att använda eller inte använda färdigköpt buljong, det är frågan. I en perfekt värld skulle vi alla ha tid att stå i köket och göra vår egen buljong. Vi håller på att försöka lära oss och få in rutinen. Redan nu kokar vi våra egna bönor och ärter. Med en tryckkokare sker det på nolltid. Detta vill vi applicera i grönsaksbuljong tillagningen. Se vårt grönsaksbuljong recept här.

Ekologisk buljong test

Detta inlägg kommer att ta upp skillnaden på färdigköpt och egenkokad grönsaksbuljong men även ge dig ett tips på vilken färdigköpt ekologisk grönsaksbuljong som vi använder idag.

Färdigköpt buljong innehåller extremt mycket salt & andra smakförhöjare.

När du kokar egen buljong är det bara grönsakerna, kryddorna och eventuellt vinet som ger den mustiga smaken. De färdigköpta buljongerna som vi testat innehåller alla ett lågt grönsaksinnehåll. Istället för grönsaker hittar man bland annat glukossirap, majsstärkelse, jästextrakt eller glutamat. Det finns både flytande och grönsaksbuljongspulver. Försök att undvika tärningarna. Det är betydligt bättre med de buljongerna som finns i burk. Oftast tillsätter man palmolja i de fasta tärningarna för att få de att hålla ihop.

Salt innehållet är extremt högt. Oftast är det den ingrediens som står först i innehållsförteckning. Vi har sett tärningar som innehåller 50 g salt per 100 g. Det betyder att hälften av innehållet i tärningen är salt. Var därför vaksam på att eftersalta om du har använt tärningarna. Risken är att du saltar mer än vad du behöver.

Ekologisk Buljong Test Sammanfattning

Svt Plus testade grönsaksbuljonger i 3 steg. Först sållade en matskribent ut de 7 med värst innehållsförteckning dvs de som innehåll de värsta och farligaste smakförhöjarna. Sen gick en smakjury in och smakade på de återstående 5 buljongerna de sållade ut 3 till. Sista steg var folkets val. Vinnare i testet blev Kung Markattas Grönsaksbuljong på burk. Viktigt här att det är den på burk och inte den i tärningar. Den i tärningar innehåller andra ingredienser än den på burk.

Rådorön har också testat grönsaksbuljonger. Men då det bara var ett blindtest utan att sålla ut de buljongerna med farliga och onödiga smakförhöjare är det svårt att ta det testet på allvar. Rådorön kom själva fram till att de inte kunde kora en testvinnare då alla buljongerna innehåll för mycket salt. I deras test landade kung markattas buljongtärningar någonstans i mitten i smaktesterna. Men om du går in och tittar så ser du att det inte skiljer mycket på den buljongen som vann testet och kung markattas.

Rådorön panelen sammanfattar det ganska bra i sitt test. Det är en OK vardagsbuljong. Vi håller med och därför är det kung markattas ekologiska buljong vi använder i vårt kök när vi inte orkar koka egen grönsaksbuljong. Men alla borde verkligen försöka göra det då de torkade buljongerna inte är några höjdare.

ekologisk buljong test

 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment