Gör ditt eget nyttiga Surdegsbröd på Ekologiskt Enkorn, Dinkel & Råg-mjöl
Helger är en perfekt dag för lite surdegsbakning (Surdegsbakning kräver oftast 2 dagar). Mat och hälso-intresserade som vi är har vi hållit på med surdegsbröd ett bra tag. Rawfood i all ära men ett surdegsbröd bakat på nyttiga, ekologiska och unika mjölsorter blir vi också sugna på. Men vi försöker hålla bröd konsumtionen till helgen och göra det till något speciellt.
Fördelen med våra surdegsbröd är (förutom att vi inte använder konventionell jäst) är att vi använder ur-mjöl sorterna enkorn, emmer, dinkel med en bas av ekologiskt rågmjöl. De har mer näringsämnen, de ger ett smakrikare bröd och de har mindre miljöpåverkan än vanliga konventionellt odlade mjölet. Vi har även kommit på att man kan addera ex. vetegräspulver för att höja näringsgraden i brödet ännu mer.
Här kommer vårt recept på ett rustikt surdegsbröd
- 100-200 gr Rågsurdegsstart (kan köpas i mataffären eller gör din egen via denna guide)
- 750 gr Mjöl (1/2 Rågmjöl – 1/4 Dinkel – 1/4 Enkorn)
- 500 gr Vatten
- 25 gr Havssalt
- 1 msk Vetegräspulver
Dag 1.
- Gör degen: Häll vatten, salt,vetegräspulvret, surdeg och 500 gr av mjölet i en stor skål och vispa ordentligt. Häll i resten av mjölet. Täck skålen med en fuktig kökshandduk och låt den vila i 1 till 2 timmar.
- Knåda degen. Mjöla degen lite och forma den till en boll. Lägg tillbaka den i skålen, täck med den fuktiga kökshandduken och låt vila igen i 1–3 timmar beroende på temperaturen i rummet.
- Stjälp upp brödet och dela det i två, forma till två runda bollar. Klä två jäskorgar/skålar med mjölade kökshanddukar och lägg över bröden i korgarna. Jäs över natten i kylskåpet.
Dag 2.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en baksten (om du inte har en baksten använd en plåt). Sätt även in en ugnssäker form i botten på ugnen.
- Häll ut bröden ur jäskorgarna och mjöla dem. Snitt dem med en vass kniv. Sätt in de i ugnen och häll 1 dl vatten i botten på ugnsformen (detta för att imitera en vedugn). Grädda i cirka 40-45 min eller tills brödet har nått en innertemperatur på 98 grader. Knacka på brödet underifrån för att höra om det är klart, låter det ihåligt är brödet klart!
Skär upp och njut:
Fasan-sfullt gott (kunde inte hålla mig från den ordvitsen då vi sprang på en ståtlig fasan på vår morgonpromenad)!