Blomkålspizza – Enkel, hälsosam och glutenfri pizza

Blomkålspizza, enkel, hälsosam och glutenfri pizza

Blomkålspizzan var ett av våra mest populära recept på hälsokaféet Lisa & Erik. Vi tror att det är för att om man vill äta pizza så finns det inte så många hälsosamma alternativ. God är den också!

Här är inte exakt vårt recept på vår pizza men en hemmavariant som är supergod, perfekt för lchf eller paleo följare eller för dig som vill ha en glutenfri pizza. Ett tips är att spara blomkålsstjälkarna och gör en härlig och krispig sallad. En annan fördel med Blomkålspizzan är att det är en nyttig pizza. Den mättar betydligt bättre än en ”vanlig” pizza.

Ett tips är att byta ut tomatsåsen mot cream fraiche och göra en pizza blanco. Vår favorit görs med stekt grönkål, rostade kikärtor och toppas med mozarella.

blomkålspizza

Blomkålspizza – Enkel, hälsosam och glutenfri pizza

Author lisaerik

Ingredients

Pizzadegen:

  • 400 g Blomkål
  • 1 Ägg
  • 100 g Mozzarella
  • 2 tsk Parmesan
  • 2 Vitlöksklyftor
  • Topping: 
  • 2 Tomater
  • 3 Rädisor
  • 1/2 rödlök
  • Basilika
  • Oregano
  • Chiliflakes
  • Salt & Peppar

Instructions

  • Förvärm ugnen till 225 C och lägg in en pizzasten eller bara en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Mixa blomkålen, eller kör den i en matberedare. Du vill få fina smulor, kör blomkålssmulorna i mikrovågsugnen i 5 till 6 minuter, eller tills de blir mjuka.
  • Lägg blomkålssmulet i en skål och tillsätt ägget under omrörning rör så att det inte koagulerar, tillsätt hälften av mozzarellan, parmesanen, örterna, de pressade vitlöksklyftorna , salt och peppar. Rör om, du ska få en ganska kompakt deg men fortfarande behålla lite krämighet.
  • Placera degen på plåten och tryck ut den till en cirkel, cirka 12,5 cm I diameter och 1,5 cm tjock. Baka i 15 till 20 minuter, eller tills blomkålspizza är gyllenbrun och fin.
  • Placera först de skivade tomaterna på degen, strö över lite chiliflakes, rödlöken och rädisorna, salta och peppra, lägg sedan över den andra hälften av mozzarellaskivorna så att det täcker pizzan.
  • Baka i 10 minuter tills toppingen bubblar och osten har smält. Lägg på färsk oregano eller basilika blad och servera pizzan i bitar om åtta.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment