Äntligen äppeltider och det börjar klia i äppelpajs-bakar-fingrarna! Det här recepet är både glutenfri, naturligt sötat med dadlar och dessutom toppat med valnötter vilket gör den till ett perfekt mellis. Dessutom gör galette-formen den urlätt att få till!
Helt glutenfri
Den här galetten, eller äppelpajen, är helt glutenfri om du väljer garanterat glutenfria havregryn. Havregryn är naturligt glutenfria men i fabrik behandlas dem i samma lokaler vete vilket kan medföra att havre ibland innehåller gluten.
Mandelmjöl använder vi också i degen vilket ger en god nötig smak, precis som havremjölet. Visserligen blir konsistens ganska porös efter gräddning men det gör inte så mycket, det är väldigt lätt att kavla. Speciellt när du gör som i vår video.
Naturligt sötad med dadlar
Ja, vi är dadelnördar. Men det är ju så gott! Vi tycker att dadlar tillför en underbar mild och kolaaktig smak samtidigt som den sötar hela bakverket. Och den perfekta följden av det är så klart att man slipper tillsätta fler sötningsmedel och därmed har vi en helt naturligt sötad kaka!
Äpplena får bada i citronjuice
När man skär äppelskivor tar det bara sekunder innan dem börja mörkna och bli bruna. Men om du lägger dem i en skål med kallt vatten och citronjuice förhindrar du det hela och dina skivor håller sig fina och krispiga. Men se upp! Låt dem inte ligga för länge så dem tappar äppelsmak utan mest vatten.
Äppelpaj som nyttig mellanmål
Inte helt dumt med äppelpaj som mellis va? Då är precis perfekt att ta just det här receptet. Jag menar; fri från socker, fri från gluten och fullproppad med näringsrika äpple, dadlar och mättande havre och nötter.
Kanske inte så vacker men god och nyttigt! OCH enkel!
Ibland blir inte en rätt riktigt så vacker som man hade tänkt sig. Just så råkar det vara med den här rätten. I sig ser den ganska god ut, liknar kanske mer än kolapaj än en med äpplen. Men utseende är som bekant inte allt. Ge dem här pajen en chans ändå för den är ljuvligt god.
Och om du lyckas göra den snyggare än vad vi fick till, låt oss veta! 🙂
Glutenfri Äppelgalette med Valnötter och Dadlar
Ingredienser
Degen
- 3 dl Havregryn
- 1 dl Mandelmjöl
- 1 msk Honung
- 100 g Smör
- 1 krm Salt
Fyllning
- 2 st Äpplen
- 60 g Smör
- 6 st Dadlar
- 1 dl Havremjölk - eller annan sort
- 1 tsk Kanel
- 1 tsk Kardemumma
- 1/2 dl Valnötter
Instruktioner
- Sätt ungen på 200 grader.
Degen
- Mät upp havregrynen och mixa dem till ett mjöl med hjälp av en stavmixer (eller matberedare), tillsätt saltet och smöret och arbeta ihop med fingrarna
- Tillsätt mandelmjöl och arbeta ihop igen, ställ på kylning ca 30 min eller 15 min i frysen
Kavling
- Lägg degen på bakplåtspappret och tryck ut med händerna. Lägg sen plastfolie ovanpå och börja kavla ut till en fin deg, ca 5 mm tjock. Ta bort plasten och lägg degen på en plåt
Fyllningen
- Tvätta äpplena, dela i tu och skär bort kärnhuset innan du skivar dem tunt i mandolin. Lägg dem sedan i en skål med ca 5 dl kallt vatten och 2 msk citronjuice
- Smält smöret, kärna ur dadlarna och mixa ihop till en kletig smet
- Ha sedan i havremjölk, kanel och kardemumma och rör igen
- Placera ut äppelskivorna på pajskalet, pensla på dadelfyllningen och smula över valnötterna. Vik sen in kanterna på degen
- Grädda i mitten av ungen i 25 minuter!
Kolla in vår video där vi visar hur du gör äppelgaletten:
https://youtu.be/9Wtl82ZpQLA
Sugen på fler äppelrecept? Kolla in vår äppelkaka med kanel och lime! 😜