Nu när solen tittar fram blir man så glad, men vi nordbor får fortfarande i oss på tok för lite d-vitamin under vinterhalvåret. Därför passar vi på att tipsa om bra d vitamin mat i dagen inlägg. Livsmedelsverket vet att vi vi svenskar lider av d vitamin brist och därför är många produkter idag berikade med d vitamin. Men fisk som lax, sill, makrill innehåller höga doser av d-vitamin och skogens konung svamp innehåller även vitaminen. Receptet nedan bygger på lax men zucchinipasta är riktigt gott med stekt svamp också.
D-Vitamin Mat Lax med Zucchinipasta
Ingredients
- 1 medelstor Zucchini hyvlad med potatisskalare eller spirilaizad - se vårt bäst i test spiralizer här 1 liter vatten 1 msk grönsaksbuljong 3 msk olivolja 1 msk citronsaft 1 pressad vitlöksklyfta salt & peppar 100 gr kallrökt lax eller 200 gr stekt svamp (kantareller/shitaki) parmesan färska örter till garnering vi använde finhackad persilja
Instructions
- Koka upp vattnet och gör iordning zucchinin. När vattnet kokar har du i buljongen och zucchini. Sätt en timer på 1 minut och häll sedan av zucchinin i ett durkslag. Gör dressingen genom att blanda olivolja, citronsaft vitlök smaka av med salt och peppar. Dressa zucchinin och servera med kallrökt lax, lite riven parmesan och färska örter, mums!
Här går vi igenom skillnad på zucchini och squash!
Se även våra andra recept som är bra d-vitamin mat:
https://vegetariskmatrecept.se/svampsoppa/
https://vegetariskmatrecept.se/vegetarisk-tacos/
https://vegetariskmatrecept.se/kantarelltoast-skogens-delikatess/