Hemmagjord chailatte, en tidig julhälsning

Chailatte

Det är ju något väldigt speciellt med dofter, de tar en som i ilfart till en plats man varit på, en känsla man haft. En av de allra starkaste dofterna är doften av jul. Man behöver bara en hint av kanel, kardemumma och nejlika så börjar julkänslan infinna sig. Även om vi äter kanel var och varannan dag så är det någon särskilt med kombinationen.

Och nu är det väl ändå tillåtet att börja få lite jullängtan, det är trots allt bara dryga tre veckor till första advent. Och i vårt hälsocafé kommer vi börja med julbakning nästa vecka. Därför har vi julkryddorna i högsta hugg och vi tänkte bjuda på en ljuvligt god chailatte gjord på egen chaiblandning som faktiskt med fördel kan göras och ges bort i julklapp.

Så här gör du Lisa & Eriks chaiblandning

Ta en stor glasburk och ha i:
0,5 dl kanel
0,5 dl mald kardemumma
0,5 dl ingefära
1 tsk vaniljpulver
2 tsk torkad mald ingefära
2 tsk mald nejlika
0,5 dl svart te utan smak eller varför inte med någon oväntad smak du tror passar med chai

Själva chailatten:

Koka upp tevatten, men bara till ca 90 grader och häll upp i en kopp.
Ta sedan en tesil och ha i ca 1 msk av chaiblandingen och lägg i koppen, låt dra ca 5 min.
Under tiden värmer du upp mjölk, iKaffe havremjölk är supergott och mandelmjölk också, (ca 65 grader) och skummar med det verktyg du har hemma. Det allra bästa är så klart om du har en riktigt mjölkskummare med annars funkar det med en elvisp eller handvisp.

Tillsätt en gnutta honung eller 100% lönnsirap om du vill söta upp drycken lite.

Häll nu i den skummande mjölken i chaiteet och använd valfri grad av barista-skills för att skapa latteart (smaken blir densamma oavsett). Dags att avnjuta!

1 reaktion på ”Hemmagjord chailatte, en tidig julhälsning”

  1. Pingback: Vegetarisk julmat - ett härligt julfirande med familj & vänner - Lisa & Erik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.