Nyttig falafel recept

Falafel är en big deal för oss, vi älskar dessa smarriga små kikärtskreationer. När vi bodde i Paris kunde man lätt få tag i en smarrig falafel, det saknar vi lite i Sverige. Här har du vår lite hälsosammare variant. Dessa smarriga kikärtsbollar är faktiskt riktiga vitaminbomber: C vitamin, järn och magnesium för att bara nämna några. Friteringen ger självfallet ett högt fettinnehåll men vegetabiliskt fett är livsnödvändigt och de fräscha tillbehören i form av sallad och yoghurtsås jämnar ut. Så det här är en nyttig falafel som du kan äta med gott samvete!

nyttig falafel

nyttig falafel

nyttig falafel

Nyttig falafel recept

Falafel
Kikärter 400 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm röd peppar
1-2 tsk Koriander
1-2 tsk Spiskummin
1-2 tsk  Salt
Sesamfrön
1-2 tsk Citronjuice
Persilja
Äggula

Panering
1 Ägg
1/2 Dinkelmjöl
2 msk Sesamfrön
Massor av vegetabilisk olja (jag använde raps)

Sallad
1 Tomat
1 Avocado
1 Granatäpple
Persilja

Yoghurt(kvarg)sås 
2 dl kvarg
2 tsk hackad mynta (alt. 1 tsk torkad mynta)
Lite honung och tahinipasta (kan uteslutas) efter smak

Så gör du:

Mixa kikärtorna och hacka gul lök och vitlök. Mixa sen i alla ingredienser till bollarna till en fin lite crunchig massa och rulla/forma sen till fina bollar.

Vispa upp ägget med lite salt, häll upp mjöl i en skål och ströbröd i en annan. Rulla nu bollarna i mjölet varefter du doppar de i ägget och rulla sedan i sesamfröna. Sedan är det dags att fritera. Använd en stor kastrull med höga kanter och se till att ha locket nära till hands, om det skulle flamma upp och du behöver kväva elden. Oljan ska ligga på en temperatur runt 155-165 grader, varken mer eller mindre använd en termometer för att kontrollera. Fritera bollarna i 2-4 minuter tills de får en fin färg.

Hacka och blanda den fräscha salladen och yoghurtsåsen! Sådär, då har du en fin, fräsch och nyttig middag!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment