Plommonmarmelad Nyttig och Sockerfri

Just den här sensommaren har vi verkligen tagit vara på plommon och äpplen mer än vanligt. Och det är verkligen något tillfredsställande i det. Känns liksom bra att samla in den mogna frukten (från föräldrarnas trädgård) och ta vara på den á la gamla tider. Kanske just för att vi faktiskt lever i en så digitalt präglad värld och att det då känns skönt att gå lite back to basic.

 

Apropå det kom jag (Lisa) över några fina broschyrer om konservering som mamma sparat från mormor och gammelmormor. Ja, dem är så gamla som från 30-talet. Och det märkt tydligt på den, låt mig säga, något konservativa tonen: ”Husmor bör se till att anskaffa ett vinterförråd med förstklassiga och hållbara konserver för att på ett billigt sätt skapa omväxling i vintermatsedeln”. Samtidigt som man får rysningar över konservatismen i det hela känns det också lite charmigt. Kanske för att vi idag tack och lov är så långt ifrån detta. Nog om tillbakablicken.

Dagens inlägg handlar om en fantastiskt god och uppdaterad inkokning av plommon som resulterade en nyttig och sockerfri plommonmarmelad. Sötad med dadlar och kanel och smaksatt med lite len vanilj blir den här skapelsen ett oemotståndlig tillbehör på nybakade mackan, frökexet eller varför inte i morgongröten. Så gott med lite havremjölk till!

Nyttig och Sockerfri Plommonmarmelad

 • 1 kg plommon
 • 1 dl vatten
 • 8-10 dadlar beroende på storlek
 • 1 tsk kanel
 • 2 krm vanilj
 • 1 msk citronjuice (frivilligt)

Hej, bli i förskräckt av att det följer en lång ”så gör du”-text för egentligen är det hur enkelt som helst. Koka samman alla ingredienser i 20-30 minuter. Sterilisera en burk genom att hetta upp den till 100 grader genom kokning eller i ugn. Och voila! Men vill du veta mer exakt hur jag gjorde, läs gärna vidare!

Förberedelser

 1. Börja med att skölja plommonen och rensa bort dem som eventuellt är övermogna eller är ruttnade.
 2. Mät upp plommonen till ca 750 gram, vikt kommer försvinna när du kärnat ur.
 3. Bästa sättet att kärna ur tycker jag är att skära ett snitt runt hela plommonet längs den linje/skåra som redan syns naturligt. Dela sedan plommonhalvorna genom att vrida halvorna ifrån varandra. Då är det bara att plocka ur kärnan.

Kokningen

 1. Ta fram en medelstor kastrull och fyll med plommonhalvorna. Fyll på med vattnet, vaniljen och kanelen.
 2. Kärna ur dadlarna genom att rätt och slätt ta ut kärnan med fingrarna, ingen krånglig kniv behövs här. Tillsätt dadlarna i kastrullen.
 3. Om man vill kan man även ha i några kärnor i kokningen för att få marmeladen lite fastare och rikare på pektin (som gör den geléig). Gör gärna det om du vill men kom ihåg att plocka bort kärnorna efter ca 10 min kokning. Men jag tillsätter gärna lite citronsaft istället, vilket ger samma effekt. Vill du inte ha i vare sig kärnor eller citron så går det lika bra ändå! Bara lite lösare marmelad.
 4. Sätt nu plattan på medelvärme och låt koka i ca 20-30 minuter tills du får en bra konsistens. Rör om då och då för att ha sönder dadlarna.

Sterilisering av burkar

 1. Detta moment går att göra hur lätt eller svårt man vill. Men varför krångla till det? Ju längre du vill lagra din plommonmarmelad, desto noggrannare behöver du vara.
 2. Men så här gör jag: ser till att burken är diskad och tar bort gummi- och metalldetaljer. Sätter ugnen på ca 105 grader och ställer in burken i 10 minuter. Om gummi- och metalldetaljerna ska komma i kontakt med plommonmarmeladen lägger jag dem i en bunke och häller kokande vatten över. Med andra ord, se till att allt som kommer i kontakt med marmeladen har varit över 100 grader.

Inläggningen

 1. När marmeladen kokat färdigt och den har blivit geléig (kan man ens skriva så?) häller du smidigt upp den i burkarna, jag brukar använda en soppslev, superenkelt! Se till att även den är riktigt ren.
 2. Fylla upp ordentligt, ju fullare burk desto längre håller den (innan den öppnas).
 3. Sätt på lockar så hårt du kan men se till att du har tillgång till en riktigt stark arm när du senare ska få upp burken.

Sådär då! Nu har vi gjort oss en underbart nyttig och sockerfri plommonmarmelad på mindre än 30 minuter. Nu är det bara att förgylla många härliga stunder med marmeladen på mackan, eller vad du nu gillar.

Plommonmarmelad

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment