Vegansk majonnäs låter lite som science fiction. Men det är det inte. I en ”vanlig” majonnäs använder man sig utav äggula, syra, senap och olja för att skapa en kemisk process som resulterar i den krämiga röran. Men det är proteinerna i äggulan som gör att den tjocknar. De proteinerna går att byta ut till växtproteiner. I det här fallet kommer vi att byta ut äggulan mot agua fagua. Vattnet som kikärtorna ligger i. Det är fullt av proteiner och kan användas till att göra vegansk maräng eller som i det här fallet vegansk majonäs. För att skapa denna kemiska process är det viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Ta det lugnt med oljan i början, om du är för aggressiv riskerar du att majonäsen skär sig.
Vegansk Majonnäs
Förberedelser 10 minuter minuter
Total tid 10 minuter minuter
Författare Lisa & Erik
Ingredienser
- 3 msk Agua Fagua/Kikärtsspad½ tsk syra - Vitvinsvinäger/citronsyra/Äppelcidervinäger1 tsk senap½ tsk salt½ tsk svartpeppar2 dl rapsolja
Instruktioner
- Ta ut alla ingredienser i god tid innan du ska göra den veganska majonnäsen.
- I en skål, Mixa Agua Faguan/kikätsspadet med senapen och syran.
- Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Häll försiktigt, du vill inte att majonnäsen skär sig.
- Fortsätt tills du fått en krämig majo. Om den blir för tjock kan du tillsätta lite vatten. Smaksätt med salt och peppar.