Morotsbiffar har sakta men säkert blivit en rätt många ta sina första vingliga stek som vegetarianer med.
Alla gillar morot och i kombo med en god ost brukar biffar på morot gå hem hos de flesta.
Morotsbiffar – med eller utan ost
Ja, det är frågan. Mycket blir godare om man tillsätter lite ost men biffarna går faktiskt att göra riktigt smarriga helt utan ingredienser från växtriket.
Morotsbiffar vegan
Det här receptet innehåller halloumi för en nötig rund smak och vårt recept på veganska morotsbiffar hittar du här (kommer snart).
Kärleksaffären Morotsbiffar Halloumi
Morötter är söta i smaker och har mycket toner av skog som drar åt det nötiga hållet. Därför passar det så himla bra med just halloumi i receptet. Osten är nämligen både söt och nötig, den med.
En annan anledning att dem passar så bra ihop är att båda kommer från medelhavsområdet. Moroten odlades redan för 2000 år sen därnere och har sedan sakta med säker krupit sig upp här. Mer kul info hittas på vårt kära wikipedia.
Morotsbiffar med ägg, behövs ägget?
Ägg har fantastiskt bindande egenskaper som är svåra att ersätta. Det är det som kan vara den knepiga när man gör helt veganska. Men det går, vi brukar ersätta ägg med något som heter aqua fagua som är kikärtsspad. Det innehåller äggviteämnen och håller därför samman.
Att använda någon form av äggviteämne är smart, annars blir det mest som ett gäng stekta ingredienser.
Morotsbiffar i ugn
Jo, det går också alldeles utmärkt! Det finns många sätt att få till en god morotsbiff med andra ord.
I det här receptet nedan föreslår vi att man ska steka biffen men vill du spara lite tid och gör andra saker under tiden kan du forma biffarna och köra in i ungen på ca 225 grader tills dem får färg. Dock blir det oftast lite torrare och får inte en riktigt lika knaprig yta. Men väldigt gott ändå! Osten smälter snäppet bättre!
Morotsbiffar med sesamfrön
Som vi nämnde tidigare har moroten en lätt nötig smak och passar därför bra med alla typer av nötter och frön. Sesamfrön är rika på många mineraler och blir pricken över i i biffen.
Morotsbiffar med Halloumi, Valnötter & Sesamfrön
Ingredienser
Färska varor
- 250 g rivna morötter
- 200 g riven halloumi
- 2 ägg
Torrvaror
- 1,5 dl mixade havregryn
- 1 dl rostade sesamfrön
- 1 dl rostade valnötter
Kryddor
- 1 tsk soja
- 2 krm chiliflakes
- 2 tsk salt
- 1 tsk Peppar
- 2 msk fryst persilja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj morötterna men behåll skalet på. Riv morötterna och halloumin grovt på rivjärn.
- Rosta sesamfrön och valnötter i omgångar i en panna på hög värme så dem får färg.
- I en stor bunke mixar du äggen, sojan, chiliflakesen, saltet, pepparn och den frysta persiljan (färsk funkar också) med en stavmixer.
- Tillsätt havregrynen och mixa.
- Blanda i morötterna, halloumin, valnötterna och sesamfröna. Rör ordentligt med en stor sked så allt blandas väl.
- Ta fram en plåt med bakplåtspapper och klicka ut biffarna genom att fylla ett halvt decelitermått med biffblandingen. Forma sedan med oljade händer.
- Stek i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
- Tips! Vill du ha extra fin ostig yta kan du steka biffarna i pannan på högre medelvärme. Antingen helt klara eller så får dem gå klar i ugnen. (På bilden har vi endast ugnsstekt dem)