Aioli med Vitlök – Klar på 3 sekunder!

Grillat? Sallad? Dip? 🍋🥗 Förgyll dina vegetariska rätter med en god aioli. På så lite som 3 sekunder (!!!) har du slagit vår ljuvliga dressing.

Vi älskar aioli!

Vi, Lisa & Erik, älskar aioli! Vi tycker det passar till det allra mesta och förgyller vilken sallad som helst. Aiolin sätter guldkant på så mycket mer än bara skaldjursrätter och passar därför perfekt för vegetarisk matlagning. Så med tiden har vi lärts oss slå en fin välbalanserad sås på några röda.

Välj mellan Aioli Majonäs?

Kort och gott skulle man egentligen kunna säga att aioli är majonnäs med vitlök, mycket svårare än så är det inte.

Aioli med vitlök, vilken vitlök som helst?

Vitlöken har huvudrollen i det här receptet, så långt är vi överens. Men vilken form av vitlök som passar bäst råder det delade meningar om.

7 Olika Varianter av Vitlök i Aioli

  1. Rå pressad vitlök
    Enkelt men ger lätt en alldeles för stark och besk smak, vilket också har sin charm
  2. Finhackad rå vitlök
    Inte lika beskt som pressad men fortfarande stickande stark
  3. Blanscerad vitlök
    Mycket mildare ton
  4. Stekt och avsvalnad hackad vitlök
    Nu börjar vi närma oss de allra vassaste varianterna. Ljuvligt nötig ton och mild med spetsig smak
  5. Ungsbakad och sen pressad
    Som en blandning mellan stekt och blanscherad – nötig och mild, också supergod
  6. Vitlökspulver
    Det är verkligen bara ett knep att ta till när det krisar, verkligen kriiisar.
  7. Olja med smaka av vitlök
    Ett riktigt gott förslag om du kommer över en bra vitlöksolja

Aioli

Hur gör jag Aioli enkelt?

Vegetarisk Mat Recepts variant på aioli är riktigt enkel. Om du väljer alternativ två när det gäller vitlöken så är den klar på ett kick, superenkelt!

Aioli med creme fraîche, blir det bra?

Kanske vill du göra en lättare aioli med mindre fett och fräschare smak. Då kan det passa jättebra att byta ut oljan mot creme fraîche. Då behöver du inte droppa i en droppe i taget utan kan bara mixa alla ingredienser i ett svep.

Vill du bara ha en god syrlig smak av creme fraiche rör du istället i cremen i din färdiga aioli.

Aioli

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk citron
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Salt
  • Chili - chiliflakes - kajennpeppar eller rå finhackad chili efter smak

Instruktioner

Förberedelser

  • Ta fram alla ingredienser i rumstemperatur en timme i förväg.
  • Det finns två sätt att tillsätta vitlöken, båda är goda men det första är mycket mer gourmetkänsla, snäppet vassare vill säga! Vill du köra på det hackar du upp två skalade vitlöksklyftor fint och bryner i rapsolja i stekpannan på medelvärme tills de får fin ljusbrun yta utan att brännas det minsta. Låt svalna ca 1 h.

Recept

  • På vårat vis
  • Ha i alla ingredienser i en hög behållare eller rak tillbringare.
  • Ställ stavmixern på botten starta den, för den sedan långsamt uppåt under ca 5 sek. Klart! Hur enkelt kan det va?
  • Klassiskt vis
  • Vispa ihop ägg, citron och vitvinsvinäger i en bunke.
  • Tillsätt vitlöken, om du inte har stekt vitlöken kan du pressa i den direkt i äggblandningen och röra runt.
  • Börja vispa och droppa sedan i droppen för droppe tills allt är i och du har fått en fin konsistens.
  • Smaka av med salt och chili av valfri sort

Aioli passar perfekt till dessa recept:

sötpotatis pommes

vegoburgare

Pani kikärtsmjöl recept

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment