Bönbiffar på blandade bönor i glutenfri rödbetswrap

bönbiffar

Bönbiffar (veganska) i rödbetswrap (glutenfri)

Ingredienser

  • Wrap  - 8 st - Kikärtspannkaka med rödbetsjuice
  • 1 dl Rödbetsjuice - hemjuicad eller färdigköpt
  • 2,5 dl Vatten
  • 2,5 dl Kikärtsmjöl
  • 1 tsk Umamikrydda
  • 2 tsk Salt

Bönbiffar (12 st)

  • 2 burkar Blandade bönor - eller bara svarta bönor, sköljda
  • 1 Gul lök
  • 100 g Broccoli - tinad
  • 1,5 dl Vetegroddar
  • 4 msk Bjäst
  • 2 stora Vitlöksklyftor
  • 2 msk Tahini
  • Chiliflakes
  • 2 tsk salt

Dressing

Instruktioner

Wrapsen

  • Vispa ihop rödbetsjuice, vatten och salt och fortsätt sedan vispa medan du portionerar i kikärtsmjölet så inga klumpar bildas. Avsluta med att vispa i umamikryddan. Har du inte det kan du ersätta med vitlökspulver men det går även bra att hoppa över.
  • Värm en panna på medelvärme, vi brukar ha på 5:an av 9.
  • Olja ett tunnt lager, använd gärna en matlagningspensel för att finfördela oljan i pannan.
  • Häll i smeten (ska räcka till 8 st) och vicka på pannan så smeten fördelas jämt. Låt steka tills ovansidan stelat och vänd.

Bönbiffarna

  • Börja med att mixa bönorna lätt i en stor bunke, det får gärna finnas lite hela bönor kvar.
  • Hacka broccolin i småbiffar, riv ner löken, pressa vitlöken och tillsätt sedan tillsammans med alla övriga ingredienser till bönorna. Rör ihop ordentligt med en sked.
  • Mät upp biffarna till 60 g styck och forma med oljiga händer.
  • Hetta upp pannan till steg 6 av 9 på spisen och olja lätt.
  • Stek ca 5 minuter på varje sida och vänd. (Vill du få klart dem i ugnen kan du bara ge dom färg i pannan på högre värme för att sedan låta gå klart i ungen på 175 grader)

Gillar du smaken av vitlök, mat som är näringsrik och att äta med händerna? Då är den här rätten helt perfekt för dig. Våra bönbiffar i wraps av kikärtspannkaka med rödbetsjuice blir en riktigt näringstät middag!

Bönbiffar blandade bönor

Visst du att blandade bönor är ännu nyttigare än att bara en sort åt gången. Näringsämnena kompletterar varandra.

Dessutom ger bönor en bättre mättnadskänsla än de flesta andra livsmedel. När dem kommer ner i magen och börjar brytas ner utsöndras ämnen som ger dig mättnadskänslor som varar länge.

Bönor hämmar även nybildningen av fettceller, inte helt fel va?

I våra bönbiffar kidneybönor en av två bönsorter. Kidneybönorna med sin vackra röda färg ger biffarna en mild smak och mjuk konsistens och dem har antiinflammatoriska egenskaper.

Svarta bönor är en otroligt nyttig böna och går nästan att likställa med blåbäret när det gäller innehållsmängden av antocyanider. Bönbiffar svarta bönor är nästan ett måste, ger en rund smarrig smak.

bönbiffarBönbiffar i ugn

Som med alla grönsaksbiffar blir det extra gott när man steker dem i pannan en sväng först och sedan bakar av i ugnen tills dem blir perfekt genomstekta utan att bli torra.

Det går också att steka enbart i ugnen, blir också jättegott, men inte lika knaprigt.

Veganska Bönbiffar

Att göra veganska bönbiffar utan ägg går utmärkt. Bästa knepet är att byta ut ägget mot 60 g aqua fagua (kikärtsspad) och osten kan man antingen helt hoppa över alternativt använda vegansk ost.

Enkla bönbiffar

Att laga en god bönbiff är i sig inte så svårt. Men att hitta ett bra recept som ger fin konsistens, saftighet och riktigt god smak med umamikänsla är inte det lättaste.

Vi har experimenterat länge för att hitta vårt just nu bästa recept. Vägen har gått via torra, smaklösa, för starka, för blöta, för lösa och för kompakta. Och svårt

Men det är receptet är enkelt. Grunden består i att mixa dem ingredienser som behöver det och sedan blanda ihop allt i en bunke. Forma till biffar och stek i oljad panna. Inte svårt alls!

bönbiffar

bönbiffarbönbiffar

bönbiffarbönbiffar

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment