Ekologiskt Knäckebröd Äntligen i Butik

Igår hade vi som knäckeälskare den äran att äta ekologiskt knäcke först av alla när Leksands Knäckebröd lanserade sitt nya bröd som tagit närmare 20 år att skapa. Inte bara en ekologiskt variant av svenskarnas mest älskade bröd utan ett nytt eget bröd med djupare, rundare smak och mer inkråm (mängden ”fyllning” mellan ovan- och undersidan, skulle man kunna förklara det som). Smaksatt med lite ekologisk rågmalt.

Ekologiskt Knäckebröd

Ekologiskt Knäckebröd

Supergott var det och pricken över i var så klart café Pom & Floras underbara komponeringar av frukostalternativ som var toppade på brödet, tre goda mackor som vi avnjöt i Pom & Floras nya fina  lokaler i Vasastan.

En ganska klassisk men alltid lika underbart god äggröra med chili och krasse. En med avocado (som vi äter nästan varje dag till frukost, så gott!) men med en nytänkande god topping av bl.a. korianderfrön och hasselnötter. Och till sist en lite sötare försvinnande god smörgås med blåbärs- och lavendelmarmelad och ricotta, den kommer vi garanterat göra snart igen. Roligaste och finaste rätten var ändå den matchapudrade yoghurtskålen med passionsfrukt, eko-aprikoser och vallmofrön som förgylldes av härliga bitar brutet ekologiskt knäcke, mums säger vi bara!

Ekologiskt Knäckebröd Ekologiskt Knäckebröd Ekologiskt Knäckebröd Ekologiskt Knäckebröd

Det är alltid så roligt när man går ifrån ett event påfylld av energi och glädje, så kändes det på den här fina frukosten. Petter och Annika från Leksands som öppenhjärtigt berättade om företagets historia, degar, dem viktiga hålen i knäcket, deras hållbarhetstänk som funnits redan från begynnelsen och inte minst: vilken sida man faktiskt ska bre smöret på! (Oops, vi hade visst fel! Men berättar inte, det är fortfarande fri tolkning).

Knäckebröd naggar

Leksands Knäckebröd har drivits i 6 generationer, gedigna redskap är a och o, här är klassiska kavlar som gör de typiska hålen.

Ekologiskt Knäckebröd Ekologiskt Knäckebröd

Ja, det är inte så lätt att ta fram ekologiska produkter som man skulle kunna tro, det ligger otroligt mycket energi, idéer, provningar, misslyckanden, tankeverksamhet och kunskap bakom. Leksands började redan 1997 med de första provningarna av ekologisk råg för att kunna baka ett ekobröd. Men på den tiden var ekorågen bara som skal, ingen kärna att mala gott mjöl på, inte mycket till smak eller bakegenskaper heller. Kuriosa är att det tar tre år för en bonde att ställa om sitt jordbruk till ekologiskt, därefter ska hen experimentera för att ta fram en variant som är riktigt bra, det tar så klart många år. Efter det ska brödproducenten lära sig baka med spannmålet, mala bra mjöl, hitta på recept och rätt temperaturer. Många år hinner gå innan man har ett bra bröd på bordet.

Men nu är det alltså här! Tack och bock säger vi, som är äkta knäckeälskare, minst 3 gånger om dagen brukar det slinka ner en macka. Och det med gott samvete, Leksands innehåller nämligen endast fyra ingredienser: råg, jäst, salt och källvatten. 100% rent, fritt från tillsatser, svenskt (sånär som på det danska saltet, finns ej svenskt salt) och nu även eko.

Det här blev visst en rungande hyllning. Men vi älskar ju knäckebröd! Tack för underbart gott bröd som alltid passar.

Prova nya brödet, finns i de flera matbutiker redan idag. Det här är inte ett sponsrat inlägg av Leksands Knäckebröd, vi gillar helt enkelt ekologiska produkter och knäckebröd.

Ekologiskt Knäckebröd

1 reaktion på ”Ekologiskt Knäckebröd Äntligen i Butik”

  1. Pingback: Knäckepizza Drömmig Rödbets & Chevré - Lisa & Erik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.