Knäckepizza Drömmig Rödbets & Chevré

knäckepizza

knäckepizza

Just nu blir vi alldeles lyriska när vi går till matbutiken. Den här årstiden sväller det över av nyskördade grönsaker, rotsaker och för att inte tala om de solmogna frukterna. Butikerna doftar underbart av allt gott som bara väntar på att få plockas upp, läggas ner i korgen och komma hem och få bli till måltider så goda att uppätaren blir helt lycklig. Jo, så härligt att det faktiskt att handla i augusti. Bara att välja och vraka bland skörden.

Rödbeta är en av alla läckerheter man hittar nu, den är sådär späd och fin med spänstiga gröna blad. Egentligen räcker det att bara koka den och sedan avnjuta med en klick ekologiskt närodlat smör som smälter över den varma betan. Men när man ätit det ett par gånger och man börjar blicka utåt efter andra recept att förgylla rödbetsvardagen med så är det första du ska prova denna drömmiga knäckepizza.

Rödbetans bästis chevré gör den här pizzan både krämig och saftig och agerar både grund och smycke i form av chevrékräm i botten och smul på toppen. Tillsammans med den färska basilikan och några rostade solrosfrön blir det här en middag att laga många kvällar framöver och långt in på hösten. Nu till receptet!

Drömmig rödbets & chevré knäckepizza

4 ingredienser + kryddor

Två hela knäckebröd, vi använde Leksands fäboknäcke surdeg (Läs vårt inlägg om Ekologiskt knäckebröd från Leksand här)
3 kokta rödbetor
2 msk solroskärnor eller annat frö eller nöt
Basilikablad

Chevrékräm

300 g Ekologisk Chevré (gärna svensk!)
1 dl yoghurt, fet variant
2 msk vatten
2 vitlöksflyftor
Salt, cayenne, honung

Vi tycker mat ska vara enkelt, kul och alldeles ljuvligt gott (så klart!) så därför är det ingen raketvetenskap att svänga ihop den här rätten. Ta fram en bunke, en skärbräda och en stavmixer. En sked och en plåt som du klätt med smörpapper.

Smart är att börja med att sätta på ugnen på 250 grader, övervärme. Medan den värms upp sätter du in en liten plåt med solroskärnor som du sedan håller under uppsikt så dem inte förvandlas till svarta rykande prickar.

Lätt som en plätt smular du ner nu osten i bunken och tillsätter yoghurt, vatten och pressad vitlök som du sedan mixar ihop. Därefter tillsätter du salt, cayenne och honung efter smak och mixar igen, prova på! Om du vill ha en rosa kräm mixar du i en halv kokt rödbeta nu.

Skiva rödbetan i klyftor.

Lägg knäckebrödet på plåten, bred på krämen, placera ut rödbetsklyftorna och smula över mer ost. Tillaga i ugnen 5-10 minuter tills osten blir gyllene. Avsluta med att lägga på basilikablad eller salladsblad och toppa med solroskärnor och svartpeppar.

Skynda nu att prova! Dra en sväng till affären och upplev hur de nyskördade betorna kallar på dig. Pizzan är ljuvlig (och ljuvligt enkel), hör gärna av dig om vad du tycker!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment