Vad gör man om man plötsligt blir sugen på focaccia men inte vill baka med vetemjöl? Man testar att baka med ekologiskt dinkelmjöl! Resultatet: Enkel, god och nyttigare variant på focaccia. Ett tips när man lagar eller bakar recept med få ingredienser är att jobba med bra råvaror. I detta recept använde vi ekologiskt stenmalet dinkelmjöl från Saltå kvarn, bra olivolja från Zeta, havssalt, ekologiska körsbärstomater och egen odlad basilika. Det är då slutresultatet blir något alldeles extra!
Recept: Dinkel Focaccia
- 25 g 1/2 paket jäst
- 3 dl fingervarmt vatten
- 2 msk honung
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk fling/havssalt
- 8 dl dinkelmjöl
- 150 gram körsbärstomater
- 1 näve basilikablad
- flingsalt & olivolja till plåten och utbakningen
- Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt dinkelmjöl lite i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Tillsätt inte mer mjöl, degen ska vara kladdig. - Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på en oljad plåt med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degen tills den är cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllenbrunt, cirka 10 minuter. MUMS!