Enkel & lyxig Focaccia på Dinkel- Toppad med Körsbärstomater & Basilika

focacciafocacciaVad gör man om man plötsligt blir sugen på focaccia men inte vill baka med vetemjöl? Man testar att baka med ekologiskt dinkelmjöl! Resultatet: Enkel, god och nyttigare variant på focaccia. Ett tips när man lagar eller bakar recept med få ingredienser är att jobba med bra råvaror. I detta recept använde vi ekologiskt stenmalet dinkelmjöl från Saltå kvarn, bra olivolja från Zeta, havssalt, ekologiska körsbärstomater och egen odlad basilika. Det är då slutresultatet blir något alldeles extra!

Recept: Dinkel Focaccia 

  • 25 g 1/2 paket jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk fling/havssalt
  • 8 dl dinkelmjöl
  • 150 gram körsbärstomater
  • 1 näve basilikablad
  • flingsalt & olivolja till plåten och utbakningen
  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
    Tillsätt dinkelmjöl lite i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Tillsätt inte mer mjöl, degen ska vara kladdig.
  2. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 40 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg på en oljad plåt med lite flingsalt i botten.
  5. Platta ut degen tills den är cirka 1-2 cm tjock och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
  6. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllenbrunt, cirka 10 minuter. MUMS!

Like this article?

Dela på facebook
Share on Facebook
Dela på pinterest
Share on Pinterest
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Leave a comment