Grönkål Nyttigt & Recept och andra tips

Ett äpple om dagen är bra för magen —> En näve grönkål om dagen är bra för magen.

Det ligger något i det gamla ordspråket. Men det ligger ännu mera nyttigheter i den uppdaterade versionen. Grönkål tillsammans med släktingen rödkål och broccoli tillhör samma grupp av kålsorter. De har ett enormt innehåll av antioxidanter och de innehåller nästan inga kalorier. 100 gram grönkål innehåller endast 40 kcal. Grönkålen är fullproppad av vitamin a & c. Den är dessutom full av mineraler, järn och kalcium.

Just nu odlar vi upp egen grönkål. Vi försöker att äta minst en näve var varje dag. Vi använder den i smoothies och grönkålssallad. Vi steker den, gör paj på den och har i den i grytor, på pizza och vi gör goda grönkålsschips.

Tillsammans med avokado utgör den basen i vår matlagning. Oftast försöker vi köpa färsk grönkål men när priset klättrar upp över 150kr/kg brukar vi använda fryst. För att kunna äta grönkålen och ta upp alla näringsämnen behöver man bryta ner den. Detta kan du göra antingen genom att steka den. Om du vill behålla alla näringsämnen är det bästa att mixa den i en smoothie eller ha den rå i sallader. Då behöver du massera in den i någon form av syra (citronjuice, äppelcidervinäger mm) tillsammans med salt för att bryta ner de starka fibrerna i grönkålen.

grönkål

Tips – Köp ekologisk grönkål

Grönkålen har ett naturligt starkt försvar mot andra skadeinsekter. Den är inte svår att odla ekologisk men det går troligtvis snabbare att använda bekämpningsmedel. För att bli av med bekämpningsmedel och andra insekter som kan gömma sig på bladen rekommenderar vi att låta grönkålen vila i en bunke med saltat vatten. Detta för att bli av med allt som du inte vill ha in i kroppen.

Odla grönkål

Det är första året vi testar på att odla grönkål. Vi har först drivit upp dem inomhus och nu planterat de ute på balkongen. Det ska gå att plantera direkt. Spännande att se vad som händer. Vi har samplanterat grönkålen med bondbönor för att skrämma bort skadeinsekter och ge jorden lite extra näring. Det är smidigt att samplantera när man inte har så mycket plats till förfogande. Vi återkommer och

Hoppas vi gett dig inspiration att äta mer grönkål i vardagen!