3 viktiga frågor när du väljer kött – Kött miljöpåverkan

3 viktiga frågor när du väljer kött – Kött miljöpåverkan 

Är det verkligen så farligt att äta kött? En liten köttbit på grillen är väl inte så farligt? Nja, det beror så klart på vad du väljer.

Så här i semestertider när grillen går varm både till lunch som middag är det viktigt att välja med omsorg när du går med dina brundbrända ben längs köttdisken i butiken. Det finns allt från den riktiga fula skurken, den brasilianska oxfilén till de sjönsjungande fläskkarrén som är uppvuxt ekologiskt här i närheten.

Vi är idag väldigt medvetna om vilket kött vi bör välja eller välja bort men när hungern boxas i magen och familjen väntar hemma med grillen i högsta hugg är det lätt att glömma bort varför du inte ska ta den där billiga köttbiten som ligger där och skriker på dig. För att hjälpa dig att hjälpa dig själv och planeten kommer här en lista på tre frågor att ha i huvudet när du köper kött, tre enkla frågor som du lätt memorerar eller sparar i mobilen för att ställa till dig själv.

Vilket djur gör minst avtryck på planeten?

Minst avtryck – Kyckling, kräver minst foder och yta
Mer avtryck – Gris, kräver mindre foder och yta än kossorna
Mest avtryck – Nöt, den största åtgärden du kan göra för miljön är att äta mindre nötkött då kossorna släpper ut mycket växthusgaser och äter mycket foder som ofta krävt regnskogsskövling för uppodling

Hur har djuret vuxit upp?

Foder och andra förhållanden gör stort avtryck på miljön.

Bäst – Krav – innebär att gården djuret växt upp på är som ett kretslopp, bästa valet

Bra – Ekologiskt – fodret är ekologiskt och det har inte krävts skövling för att fixa fodret

Inte bra – Konventionellt – det sämsta valet som gör mest avtryck, fodret är oftast inte svenskt och har krävt mycket miljöpåverkan att ta fram.

Var kommer djuret ifrån?

Bäst – Närodlat – stöd gärna din lokala bonde, lätt att hitta krav- och ekogårdar

Också bra – Långt bort – svårare att spåra och kräver transporter (som faktiskt inte är en så stor bov som man kan tro)

Det allra bästa köttet att välja:

Kyckling, helst kravodlad från en gård nära dig!

Se vår guide på att komma igång med vegetariskt och vegansk mat här.

 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment