Nyttiga Lussebullar
Nu har vi dekorerat vår lägenhet med mer juldekorationen än vad du tror är möjligt, men vi älskar verkligen julen. Så synd att julmaten innehåller så mycket kött och socker. Vi har bestämt oss för att inspirera dig att äta nyttigare nu under julen genom att visa att det går att göra godsaker utan vitt socker och vetemjöl och att julbordet inte enbart behöver bestå av köttbullar, prinskorv och julskinka utan kan vara strålande grönt också.
Vi börjar med våra vegansk lussebullar, Serveras bäst med het rykande glögg.
Vanliga Lussebullar innehåller vitt raffinerat socker och vetemjöl. Här har vi tagit bort socker och ersatte vetemjölet med dinkel, mandel och havremjöl. De är helt veganska och nyttiga!
Tid: 1 timme
16 bullar
Ingredienser
50 gram Cashew smör (mixade cashewnötter som du blötlagt över natten)
40 gram Lönnsirap
1 dl Mandelmjölk
1 påse Saffran
50 gram Jäst
40 gram (2 matskedar) Kokossocker
2 tsk salt
1 msk psylliumfröskal
2 tsk bakpulver
100 g havremjöl
30 gram mandelmjöl
40 g majsmjöl
200 g dinkelmjöl
4 msk potatisstärkelse
Instruktioner
- Blöt cashewnötter natten och blanda dem tills du har en slät smörig konsistens.
- Blanda mandelmjölk och lönnsirap i en liten skål.
- Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
- Häll mandel blandningen i den torra ingrediensblandningen.
- Forma den till en deg.
- Jobba in cashewsmöret och knåda degen.
- Låt den jäsa i cirka 45 minuter. Forma till lussebullar.
- Pensla bullarna med lite lönnsirapvatten (blanda lönnsirap i vatten i stället för att använda äggulor).
- Grädda i ugnen i 13-15 minuter.