Underbar Morotskaka med svinn från Råsaftcentrifugen

morotskaka med svinnVarför inte kickstarta denna första arbetsvecka 2017 med en underbar morotskaka? Kanske har du börjat juica till frukost och får mycket “svinn” över? Då är det helt perfekt att baka goda och nyttigare mjuka kakor med.

Morotskaka är bara så gott och påminner dessutom lite om våren, som faktiskt inte är alltför långt borta. Även om snön ligger vackert utanför och vi gärna njuter av den lite till. Här har vi gjort ett annat recept på morotskaka.

Underbar Morotskaka med svinn från Råsaftcentrifugen

Ingredients

Morotskakan

  • 350 g morötter eller svinnet från 350 g morötter
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 dl eko råsocker (byt gärna ut allt eller hälften mot kokossocker)
  • 3 dl dinkelmjöl (1 dl kan även bytas mot mandelmjöl/kokosmjöl eller annat gott mjöl)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk salt

Frosting

  • 80 g eko smör
  • 20 g kokosolja
  • 100 g eko färskost
  • 50-70 g honung
  • 2 krm vaniljpulver
  • skal från en halv citron

Instructions

  1. Sätt ugnen på 160 grader, smörj och bröa en springform.
  2. För att få en ljuvligt saftig kaka är det perfekt om man har en råsaftcentrifug. För det allra saftigaste resultatet ska du använda både morotsjuicen och svinnet i kakan. Men när du har juicat till frukost och bara har svinnet kvar kan du fylla på med vatten, så vikten totalt blir 350 g. Men det går förstås också bra att råriva.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till kakan i en stor bunke, blanda inte mer än att den precis går ihop till en fin smet.
  4. Fördela i formen och grädda kakan 50-60 minuter.
  5. När kakan är klar tar du ut den och stjälper upp på ett vackert fat upp och ner.

Frostning - gör under tiden

  1. Smält smöret så det blir krämigt och smält kokosoljan flytande.
  2. Ta fram elvispen och vispa ihop alla ingredienser till en fin kräm, då väljer själv hur söt du vill ha frostingen (50-70 g honung)
  3. Den kan kännas väldigt lös, men låt kallna i kylen så kommer det stelna lite.
  4. När den har en bra bredbar konsistens breder du ut den på kakan och toppar om du vill med lite nycestat citronskal.
  5. Kakan blir extra god av att stå ett dygn i kyl (men är så klart underbar att äta direkt också)!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.