Det här med att äta gott som också gör gott är en väldigt bra grej, tycker ni inte? Vi försöker tänka så i alla recept vi lagar och nu i helgen blev det extra tydligt när vi bjöd på tårta till 45 personer när min (Lisa) brorsdotter Alma döptes. Våra rawfood tårtor blev mycket uppskattade och receptet efterfrågades flitigt. Så på förfrågan kommer här receptet på våra smältande goda raw (semi-raw egentligen) tårtor med smak av hallon och choklad med ett uns av rödbeta!
Receptet kan se ganska mastigt ut att ta sig an. Men det är mycket enklare än vad det verkar. Det innehåller totalt 10 ingredienser + kryddor och egentligen är det bara att mixa varje lager för sig och sedan montera ihop. Vill du göra det ännu enklare tar du bort det ugnsbakade lagret och gör en helt raw tårta. Är du beredd? Nu kör vi!
Nyttig Efterrätt Semi Raw Tårta med choklad, hallon och rödbetstwist
16-20 portioner
Botten
2 dl Cashewnötter
2 dl Dadlar
1 dl Kokos
2 msk Lönnsirap
0,5 krm Salt av god kvalitét
2 krm Vanilj
2-3 msk Rödbetsjuice, färskpressad 100%
Börja med att mixa nötter och dadlar till små små bitar i en riktigt bra matberedare. Tillsätt sedan övriga ingredienser och så mycket rödbetsjuice att det blir rätt konsistens (beror på beredaren). Den ska vara som en fast chokladboll i konsistensen. Smaka av.
Bakat lager
7 st Mjuka dadlar
1 dl Vatten
0,25 Mandelmjöl
2 dl Kokosmjöl
0,5 dl Kokosolja
0,75 dl Kakao
1 krm Vanilj
0,5 krm Salt av god kvalitét
1 hårt vispat ägg alternativt kikärtsspad om du är vegan eller bara 1 dl vatten
Kärna ur dadlarna och låt koka upp tillsammans med vattnet i en kastrull tills det blir som en sirap. Ha i kokosoljan i kastrullen så den smälter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt dadelblandningen, rör om, och sist tillsätter du ägget eller ersättningen.
Häll över i en springform och baka 8-12 minuter på 175 grader.
Chokladkräm
2 dl Cashewnötter, blötlagda
2 dl Dadlar
0,5 dl Kokosolja
0,5 dl Lönnsirap
2 krm Vanilj
1 dl Kakao
Mixa och matcha! Mixa allt till en härlig massa helt enkelt 🙂
Hallonfyllning
4 dl Cashewnötter, blötlagda
1 dl Kokosgrädde
0,5 dl Kokosolja
3 msk dl Rödbetsjuice
3 msk Lönnsirap
1 dl Frysta hallon, kokade och sedan mixade alternativt sockerfri hallonsylt/marmelad
2 krm Vanilj
1 krm Salt
Mixa alltsammans på högst möjliga effekt tills en slät härlig kräm blir resultatet.
Kom alltid ihåg att smaka noga på alla delar och lager innan du lägger ihop tårtan, ibland behöver man tillsätta egna komponenter efter smak. Lite sötare, lite mer vanilj, lite salt kanske eller syra? Våga smaka och tillsätt!
Topping
Bollar av samma recept som bottenlagret (gör halva receptet)
Nötter
Egen choklad av lika delar lönnsirap/honung som smält kokosolja. Rör ner kakao tills du får en chokladsåsaktig konsistens.
Montera tårtan till en nyttig efterrätt
Använd en springform och tryck ut lagren i formen eller smeta ut med sked/slickepott.
- Botten
- Ett tunt lager av hallonfyllningen
- Det bakade chokladlagret
- Ett lager hackad mandel eller annan nöt
- Chokladkräm
- Resten av hallonkrämen
- Den egengjorda chokladen dekoreras på tårtan med hjälp av sprits, naperingsflaska eller enkelt en sked.
- Rullar bollar och hacka nötter
- Låt smaka! 🙂