Nyttiga kanelbullar med surdeg – utan socker, ägg och smör

nyttiga kanelbullar
Äntligen, nu är det här. Ett av våra allra mest uppskattade skapelser har nu blivit till ett efterlängtat recept, med video och allt. Surdegskanelbullen! Det var när vi öppnade vårt hälsokafé vi förstod hur efterlängtad en lite hälsosammare och fylligare kanelbulle verkligen är. Det är ju inte för inte vi har en ”kanelbullens dag” här i sverige, vi älskar ju våra fina svenska kanelbullar. Men när vi försöker vara mer och mer hälsosamma tvingas vi avstå fast trånar ändå i smyg. Och än svårare blir det hela när det är näst intill omöjligt att undvika doften som sprider sig på stans gator när den pyser ut från bagerier och caféer, ja även mackarna bjuder på sin dos av frestelse. För att inte tala om när man slinker in på matbutiken för att norpa en kvarg efter träningen och det doftar av dessa ljuva bakverk. Det är inte utan att det växer ut horn ur pannan.

Lugn, vi har ju lösningen, det är dags att sluta göda dina kanelbulle-cravings. För det skadar väl inte att vår älsklingsbulle innehåller mängder av nyttigheter från surdegen, näringsämnen från dadlar istället för tomma sockerkalorier. Och för att inte tala om smaken, så rik och fyllig med dinkel. Använd gärna ett närmalet mjöl så är den närodlat också och ekologisk. Allt i ett och helt fantastisk.

Denna nyttiga kanelbulle har sannerligen blivit en storfavorit bland er fina följare och ni har efterfrågat receptet flitigt. Än så länge är det bara ni som lyckades roffa åt er en bulle i vårt hälsokafé innan dem tog slut som verkligen smakat. Och förlåt ni andra som var där, för att vi plågade er med doften! Men nu är receptet alltså här. Så skynda att skaffa ett härligt dinkelmjöl, ett paket saftiga eko-dadlar och lite surdeg så kör vi.

Länk till videon här: https://youtu.be/5VkmQBLjLEw

Nyttiga kanelbullar med surdeg, utan socker, ägg och smör

Nyttiga kanelbullar med surdeg – utan socker, ägg och smör

Författare lisaerik

Ingredienser

Degen, del 1

  • 200 g Surdeg
  • 10 g Jäst
  • 350 g Vatten
  • 50 g Dadlar
  • 400 g Dinkel

Del 2

  • 10 g Kardemumma
  • 150 g Dinkel
  • 5 g Salt
  • 50 g Rapsolja

Fyllning

  • 200 g Dadlar
  • 50 g Kokosolja
  • 2 tsk Kanel
  • 0,5 tsk Vanilj

Instruktioner

  • Att baka dessa godingar är inget svårt alls bara ett litet litet uns tålamod och framförhållning. (det är inget vi är jättebra på själva men vi klarar ändå galant att baka bullarna så det kommer du också göra)
  • Börja med att kärna ut dadlarna. Enklast och snabbast gör du det med fingrarna, skippa kniven. Ploppa i dem i en stor bunke och innan du mixar nästan helt slätt med en stavmixer (eller i en blender) tillsätter du vatten.
  • Klicka sedan i surdegen. Vi brukar använda egen, det är så LÄTT att göra men om du har bråttom och inte orkar vänta 5 dagar så kan du använda färdigköpt (rågvarianten).
  • Smula även i jästen och rör runt jämt och fint.
  • Pudra i dinkelmjölet och rör ihop ordentligt.
  • Dags för del 2. Rör först i kardemumma och salt ordentligt, tillsätt sedan allt mjöl och arbeta samman.
  • Avsluta med att hälla över oljan som du därefter arbetar in ordentligt i degen.
  • Låt stå 10 timmar eller mer. Tråkigt, ja, vi vet! Men det blir ju så gott imorgon. Have patience.
  • Fyllningen
  • Det är är lättare än en plätt. Kärna ur dadlarna och mixa allihopa ingredienserna till en fin fyllning värdig en kanelbulle.
  • Hur du sedan bär dig åt för att få till riktiga superbullar ser du på filmen där vi visar exakt hur.

In och kika på filmen här! Kram på er <3

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment