Pumpapaj, denna amerikanska höstfavorit
Har du provat pumpapaj? Smakar så klart lite som pepparkaka eftersom det är så gott som samma kryddning. Men pumpapajen har ändå en alldeles egen smak av den kokta söta pumpan.
Det är alltid lite knepigt när man ska ”nytta till” något som är så rakt igenom socker sött. Det finns oftast två vägar att gå. Antingen väljer man bort den externa sökningen (alltså direkt från socker) helt och får nöja sig med att smaken inte blir så lik som man skulle önska. Man kan också välja att ändå använda lite av den ursprungliga sötningen och ändå ha kvar grundsmaken, alltså lite halvnyttigt alternativ.
Denna variant på nyttiga pumpapaj har vi valt det först alternativet. Alltså är den helt utan socker och smaken kanske inte helt autentisk med originalet men ändå supergod.
Pumpapaj på nyttigt vis
Pajskal
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 krm salt
- 1 msk olja
- 0,5 dl havremjölk
Fyllning
- 1 msk honung
- 2 msk kokossocker
- 1 krm salt
- 2 tsk pepparkakskryddor
- 2 ägg
- 500 g pumpa
- 1 dl havremjölk
Cream Cheese och vaniljpulver
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 grader
- Förbered en plåt med bakplåtspapper, skala pumpa och skär den sen i småbitar. Ha på olja och lite kokossocker. Rätt i ugnen i 20-30 min.
- Så länge gör du pajdegen. Blanda samman alla ingredienser och tryck ut den till en fint pajskal i pajformen.
- Nagga pajdegen och förgrädda den ca 15 min.
- När pumpan är klar mixar du den med övriga ingredienser till fyllningen och häller sedan över i pajskalet.
- Grädda i ca 20 min eller tills fyllningen stelnat.
- Servera gärna med creme cheese som du rört ner vaniljpulver i, och kanske lite honung också.
- Låt smaka!