Ramslök – Hur växer den? Hur odlar man den? Var köper man den?

Vad är Ramslök?

Vackra gröna blad som vid första anblick påminner om den giftiga liljekonvaljen. En härligt kryddig bladgrönsak som har blivit mycket populär på senare år. På våren kan du hitta godingen på var och varannan restaurangmeny.

Visste du att…

Ramslök smakar vitlök? Och kallas dessutom för skogsvitlök. Den har även smak av gräslök och är faktiskt släkt med båda två. Nog därför vi gillar denna relativt nya delikatess så mycket. För vem gillar inte vitlök? Och gräslök? Mums ju!

ramslök
Bild lånad från härliga bloggen Skillnadens Trädgård.

6 vanliga frågor

ramslökVar finns Ramslök att köpa?

Nu för tiden hittar du den i de flesta större matbutiker.

Odla Ramslök, hur gör man?

Där löken växter naturligt sprider den sig lika ogräs och kan ta över stora ytor. Men om förhållandena inte är rätt beter den sig som en lite surtott och vill inte alls ta fäste.

Men om det funkar hos dig eller inte vet du inte innan du provar. Så det går utmärkt att köpa fröer, allra helst säsongsfärska och så samtidigt som den naturligt sprider sina frön, i maj-juni. Men vill du ha högra chanser att lyckas rekommenderas ramslökplantor. Skilladens trädgård beskriver bra hur du bär dig åt för att odla.

Kan man köpa Ramslök plantor?

Ja visst kan man göra det! Bara du ser till att ha lucker, mullrik och väldränerad jord med lågt PH så ska det gå finns att odla.

Var växer Ramslök?

I skuggiga lövskogar i södra sverige och på Gotland men är inte helt lätt att hitta. Den är lite samma princip som med kantareller. När man väl hittar sitt ställe är man rädd och det.

Är ramslöken fridlyst?

På vissa ställen i Bleking är den fridlyst.

När är ramslöken i säsong?

Tidig vår och fram till mitten av Maj är Ramslökens högtid.

Ramslök Recept

Ramslökssoppa

Ramslökspesto

Ramslökomelett

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment