Experimenterade lite i köket idag och resultatet blev inte alls dumt. En lyxig rawfoodkaka som vi smaskade på till 15-fikat! Cashewnötter, blåbär, mandel och vanilj består härligheten av, smakkompisar av rang!
Att lägga cashewnötter i blöt låter kanske lite konstigt men det blir en härligt krämig och saftig grund till en kaka om man vill göra den helt plantbased. Kakan är alltså 100% vegetabilisk.
Rawfoodkaka
Botten
1 dl Rågflingor/Havregryn
0,5 dl Mandelmjöl
3 dadlar, urkärnade
1 krm Kardemumma
1 msk Vatten
7 Blåbär
Mittenlager
2 dl Cashewnötter
0,5 dl Mandelmjöl
3 Dadlar, urkärnade
1 krm Vaniljpulver
0,5 dl Kokosflingor
1 tsk Kokosolja
1 msk Vatten (eller tills konsistens känns bra)
Topping
1/6 av Mittenlagret
1 msk Blåbär
1-2 msk Vatten/Sojamjölk
Blåbär till topping
Så här gör du
Lägg cashewnötterna i blöt i minst 2 timmar
Mixa alla ingredienser utom blåbären till botten och tryck sedan ut i en liten form, kvadratisk eller rund väljer du själv. Mosa blåbären och bre ut dem ovanpå botten.
Mixa sedan alla ingredienser till mittenlagret (obs! häll av cashewnötterna först). Spar ca 1/6 av blandningen och ber ut massa över botten.
Dags att mixa den kvarvarande 1/6 av mittenlagret med blåbär och vatten eller sojamjölk tills du får en len och lös konsistens. Ber sedan över kakan och toppa med blåbär och violer om du vill. Låt smaka!
English version of the recipe can be found here: