Sponsrat inlägg i samarbete med Svensk Hälsokost.
Nudelwok på 20 minuter med ljuvliga japanska smaker av ingefära, vitlök och tamarisoja. Shiratakinudlar gjorda på konjakroten utgör basen som innehåller i sig väldigt få kalorier med bra fibrer och mineraler.
Känner du till Shiratakinudlar? För kanske tre år sedan kom vi i kontakt med dem första gången och har sedan dess ofta lagat goda wokrätter med nudlarna. Shirataki är nämligen gjorda på en växt som kallas konjakrot och innehåller galna noll kalorier. Låter lite konstigt så klart, men låt oss förklara varför.
Shirataki kommer, som namnet antyder, från Japan och innehåller till 97% vatten. Resten är kostfibrer vilket gör att kaloriinnehållet är nästan omärkbart. Konjakroten är rik på mineraler och ger även en väldigt bra mättnadskänsla samtidigt som den främjar matsmältningen med sina kostfibrer.
Konjakroten sägs även rena kroppen på ett naturligt sätt, förebygga högt blodtryck samt normalisera blodsockernivåerna. Stuider finns även som bekräftar vissa av konjakrotens positiva egenskaper, se studier här.
Olika tillagningssätt av Shiritakinudlar
Nudlarna är ätbara direkt när man köpen dem och behöver inte kokas. Men man behöver skölja dem i ett durkslag i kallt vatten. Därefter kan man äta dem som dem är i en kall nudelsallad eller med god dressing. Men vi brukar oftast woka dem varma ihop med smarriga stekta grönsaker, se receptet längre ner.
Receptet
Nudelwok med Shiratakinudlar, Ingefära och Tamarisoja
Ingredienser
- 2 Morötter
- Ca 3 dl Hackad Vitkål
- 10 cm Purjo
- 2-3 Stora blad Grönkål
- 1 frp Shirataki
- 1 dl Cashewnötter
- Rapsolja och salt
- Sås
- 2 msk Rapsolja
- 1 tsk Limejuice
- 1 tsk Honung
- 2 tsk Tamari Soja
- 1 Vitlöksklyfta - pressad
- 1 cm Ingefära som du skalar och river fint
- 1 tsk sesamfrön - svarta eller vita
Instruktioner
Gör så här
- Strimla purjon, moroten och vitkålen och woka sen på lite högre än medelvärme tillsammans med en skvätt rapsolja och salt. Woka tills grönsakerna mjukar och får fin färg, häll över i en skål
- Riv grönkålsbladen av stjälken och fräs i pannan med olja och salt tills dem blir krispiga och får lätt färg. Häll över i grönsaksskålen
- Rosta chashewnötterna
Såsen
- Blanda ihop samtliga ingredienser till såsen i en skål.
Montera woken
- Töm Shiritakinudel-påsens innehåll i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Woka dem sedan snabbt i pannan innan du häller över dem i skålen med grönkålen och övriga grönsaker.
- Blanda samman alla ingredienser ihop med såsen och servera toppat med chashewnötterna och om du vill, en avocado samt svarta sesmafrön.
- Smaklig måltid!
Svensk Hälsokost säljer flera sorters nudlar och de har precis tagit fram en helt egen variant som vi fått testa.
Shiritakinudlar är ett bra hälsosamt alternativ till vanliga nudlar. Vi tipsar om det för att vi tycker att produkten är bra och själva använder den.
Om du även vill testa nudlarna kan du handla de på svenskhälsokost här 200gr/25kr (2 portioner):
Andra recept som Shiratakinudlar passar i:
Vegetarisk Köttfärssås med Shiratakinudlar istället för spagetti