Sötpotatis Pommes Recept – Enkla och Krispiga

sötpotatis pommes

Detta sötpotatis pommes frites recept är superlätt att göra, krispigt blir det utan att drypa av fett och smakar alldeles fantastiskt. 

Förutom ett perfekt tillbehör till en burgare, som exempelvis vår vegoburgare (se recept här) funkar ”pommesen” i sin hälsosamma tappning utmärkt som ett mellanmål eller snacks att äta ihop med dip. Låter gott va?

Det är viktigt att låta sötpotatisen bakas en bra stund på lägre värme innan själva tillagningen, så att du verkligen torkar sticksen. För att hjälpa processen på traven kan du öppna ugnsluckan varje kvart så att vattenångan letar sig ut.

Vi hoppas att du gillar våra sötpotatis pommes (om du vill ha det extra krispiga kolla längst ner), kommentera gärna nedan vad du tycker om sötpotatis pommes frites (om du testat vårt recept, någon annans eller ditt eget)!

sötpotatis pommes frites

Sötpotatis Pommes Recept – Enkla och Krispiga

Författare lisaerik

Ingredienser

  • 2 Sötpotatisar - 200 gram/sötpotatis
  • 2 msk Matolja - vi använder rapsolja
  • 2 msk potatismjöl behövs ej men ger extra krispighet
  • 1 nypa salt - gärna örtsalt

Extra supergod smaksättning:

  • Cayennepeppar
  • Peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 120 °C.
  • Tvätta och skala sötpotatisarna. Skär fina pommes frites sticks.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg på sötpotatis bitarna, (strö över potatismjölet) salta lite lätt och ställ in den i ugnen.
  • Grädda 30-40 minuter, helst varmluft och vädra en gång per 15 min.
  • Lyft ut plåten från ugnen och höj värmen till 230-250 ° C.
  • Lägg över pommesen i en skål och blanda i olja, mer salt och lite extra smaksättning. Blanda ordentligt med händerna eller en slev.
  • Skjuts in i ugnen och grädda i ytterligare 15-20 minuter eller tills dina sötpotatis pommes frites har fått en fin krispig yta.
  • När du är klar, lägg sötpotatis pommes frites på en tallrik som du täckt med lite hushållspapper så att oljan sugs upp.
  • Så där ja! Dags att avnjuta nu sina väl förtjänta hemmagjorda sötpotatis pommes!

Vi älskar verkligen sötpotatis! Se våra andra sötpotatis recept på bloggen här!

Video med de bästa knepen för att få till perfekta pommesen hittar du här nedan:

Varför inte sötpotatis pommes i fritös?

Vi har testat och kommit fram till att det blir krispigare om man ugnsbakar de än om man friterar sötpotatisen. Då sötpotatisen innehåller mindre stärkelse än vanlig potatis beter den sig på ett annat sätt. Därför krävs det ett annat sätt att att tillaga den.

Sötpotatis pommes med potatismjöl eller maizena

Några av våra läsare har klagat på att de inte blir så krispiga som man får de på restaurang om man gör det på det ”nyttigare” sättet. Då vi testat med fritös och inte de hjälpte hörde vi talas om att tillsätta potatismjöl och maizena. Detta ökar stärkelse halten som finns i vanliga potatis och hjälper till att göra de lite extra krispiga. Vi tycker inte att det behövs men om du verkligen vill ha superkrispiga sötpotatis pommes kan du lägga till 2 msk av potatismjöl till ovanstående recept. Tack till grymma matbloggaren Diadonna för tipset. 

Skillnad på hemmagjorda sötpotatis pommes och färdigköpta

Går inte att jämföra. Om du aldrig testat hemmagjorda pommes på sötpotatis så har du verkligen missat något. Det är enkelt att göra och betydligt nyttigare än de frysta varianterna som har en gedigen innehållsförteckning.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment