Nu mitt i vintern finns det inte allt för många svenska råvaror i säsong. Men betor, jordärtsskocka (se här för recept på jordärtskocksoppa), morot finns i överflöd och svenskodlare champinjoner är lätt att hitta i matbutikerna. Men vad hittade vi på med denna kombination? En värmande mustig gryta såklart! Vi har hämtat inspiration från ett klassiskt boeuf bourguignon recept när vi komponerat vår vegetarisk bourguignon som du slänger ihop på ett nafs och låter koka klart medan du gör något annat, vardagslyx och så god och helt vegansk! Det här är också ett enkelt sätt att äta mer av våra läckra betor så testa du också!
Vegetarisk bourguignon
Författare lisaerik
Ingredienser
- Rapsolja
- 1 hackad gullök
- 4 polkabetor
- 4 gulbetor
- 4 rödbetor
- 2 morötter - skurna bitar
- 5 jordärtskockor
- 1 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- 2,5 dl rödvin
- 1,5 liter grönsaksbuljong med motsvarande mängd buljongpulver
- nypa havssalt
- 15 champinjoner
- Persilja till garnering
Instruktioner
- Börja med att finhacka den löken och stek den på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
- Skala och skär betorna, moroten och jordärtskockan. När löken fått lite färg lägg i betorna, morötterna och kockorna och bryn i några minuter. Tillsätt tomatpuré och rör om, häll sedan över vinet och buljongen. Låt småkoka i 40 minuter.
- Skölj och skär champinjonerna i fina bitar. Stek i en stekpanna, först utan olja och sedan när svampen har lakat ur sig (tar några minuter) häll i lite rapsolja och stek så att de får en fin gyllene färg.
- Smaka av grytan med salt och peppar. Garnera med persiljan och den stekta svampen. Gott med lite surdegsbröd.