Mustig Vegetarisk Köttfärssås med champinjoner & valnötter

Här har vi klassikernas klassiker i helt ny tappning, vegetarisk köttfärssås! Svamp i form av champinjoner får stå för fylligheten och får uppbackning av rostade valnötter och en rejäl näve parmesan!

Slipp Vegetarisk köttfärssås linser, Vegetarisk köttfärssås qournfärs och Vegetarisk köttfärssås sojafärs

Ibland vill man slippa qournfärs, sojafärs och linser i sin vegetariska bolognese. Vegetariska färser är smart och kan vara gott ibland men rena svenska råvaror är snäppet godare. Som svenskodlade champinjoner! Svamp har dessutom en minimal påverkan på miljön jämfört med andra proteiner. Denna läckra köttfärssås är faktiskt helt vegansk om du hoppar över parmesanen.

Vegetarisk KöttfärssåsVegetarisk Köttfärssås

Grönsakerna i receptet

Vegetarisk köttfärssås med morötter

Morötter är grunden i det italienska köket. Det som dem allra flesta rätter bygger på är en smakgrund som kallas Sofritto bestående av gul lök, selleri och morot.

Moroten är mer komplex än vad man kanske tror. En helt vanlig svensk rotfrukt uppdragen ur jorden. Jo visst! Men moroten har en söt smak som påminner och pinjenöt och persilja. Om du vet hur skog smakar så kan moroten även föra tankarna till det. Så champinjon och morot är ett givet par.

Visst är det spännande att en morot kan smaka skog? Vi har en favoritbok som heter Smaklexikon skriven av Niki Segnit, den tycker vi du ska kolla in om du också tycker det är spännande med smaker!

Mustig Vegetarisk Köttfärssås med champinjoner och rostade valnötter

Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 1 dl valnötter
  • 2 gula lökar
  • 1 selleristjälk
  • 1 morot
  • 1 finhackad chili
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar timjan
  • 2 stjälkar oregano
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 burk krossade tomater
  • 300 gr champinjoner
  • 1/2 dl av pastavattnet
  • Salt & Peppar - Parmesan, uteslut för att göra rätten vegansk

Instruktioner

  • Börja med att rosta valnötterna i en torr panna tills det fått lite färg.
  • Medans de rostar finhackar du löken, sellerin, moroten, chilin och vitlöken.
  • Stek löken, sellerin och moroten i en gryta med lite rapsolja tills de fått färg.
  • Häll sedan i chilin, vitlöken, timjanen och oreganon.
  • Låt de steka några sekunder ha sedan i lagerbladet och tomatpurén. Låt tomatpurén få fin färg innan du har i äppelcidervinäger. Rör runt i botten på grytan med en träslev för att skrapa fram det goda.
  • Häll sedan i de krossade tomaterna och låt puttra i cirka 20 minuter. Under tiden kokar du upp pasta samt steker champinjonerna. 
  • Spar lite av pastavattnet och häll i det i såsen. Annars kan den bli lite torr. 
  • Smaka av med salt och peppar. Servera med en rejäl dos parmesan eller vegansk ost.

Vegetarisk Köttfärssås

Vegetarisk köttfärssås med bönor

Med några rejäla mått bönor i såsen blir den matig, mättande och får en rund och mjuk konsistens och smak. De flesta bönor passar fint men vi gillar svarta bönor, borlotti och kidney som ger bästa färg och smak.

Vegetarisk bolognese

Vitlöken är viktigt i en äkta bolognese, precis som att steka i italiensk olivolja. Morot, selleri, tomatpure, vitt vin, krossade tomater, buljong. Kryddor som lagerblad, timjan, oregano, svartpeppar och även en gnutta socker för att få upp smakerna.

Där har vi den utsökta symfonin som kallas bolognese. Förutom nötfärsen så klart. Men hackad brynta champinjoner är också grymt gott.

Sugen på något mer mustigt? Spana in detta recept:

Mustig vegetarisk gryta

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment