Vegetarisk soppa. Minetrone är en klassiker som många känner igen sen barnsben. Det finns lika många recept som kockar, röd som grön variant. Med bacon eller köttfärs. Den här varianten är självklart vegetarisk och pastan är risori. Söta små pasta korn som ser ut som ris.
Ja visst! Soppan är klar på ett kick!
Vegetarisk soppa rotfrukter
Så fort man slänger ner några rotfrukter i en soppa blir den matig och får en god söt och fyllig smak. Ju mindre bitar man gör desto snabbare går det. Man vill gärna att bitarna ska bli riktigt mjuka så blir det en len och fin soppa. Går också bra att mixa.
Matig vegetarisk soppa
Rotfrukter vet vi gör en soppa matig och mättande. Bönor, linser och ärter är ett annat smart knep. Liksom pasta, matvete, bulgur eller något annat gryn.
Sedan gammalt brukar man tillsätta grädde för just matighetens skulle (och smakens!) men idag känns det modernare att smaka av med havregrädde, kokosgrädde eller bara göra en klar soppa.
Vegerisk soppa linser
Linser är en modern klassiker i vegetariska soppor. Men ingen nyhet, i bland annat Indien är linssoppa basföda.
Linserna blir bäst om du tillsätter dem i slutet av tillagningen och låter dem bli precis klara och fortfarande ha en liten kärna med tuggmotstånd kvar.
Skölj dem noga i durkslag innan du har i dem. Halverade går mycket snabbare men resultatet blir något grötigare. Men lika gott.
Vegerisk soppa med nudlar
En klar, värmande nudelsoppa tackar man inte nej till. Allra helst en kylig höstkväll.
Koka upp vatten med riktigt av buljong innan du tillsätter nudlarna. Perfekt att hälla upp i en riktigt stor kopp. Dricka buljongen som annars är svår att få upp och äta nudlarna med pinnar. En annan god vegetarisk soppa är vår ramen med nudlar.
Vegetarisk Soppa a la Minestrone
Ingredienser
Färska råvaror
- 2 gula Lökar
- 1 stor Morot
- 2 Selleristjälkar
- 2 msk Rapsolja
- 3 finhackade Vitlöksklyftor
- Parmesan - hoppa över så får du en helt vegansk soppa
Skafferivaror
- 1 burk krossade Tomater 400 gr
- 250 gr Risoni
- 300 gram Vita Bönor
Kryddor
- 2 stjälkar Timjan - motsvarande 1 tsk torkad
- 1 stjälk Oregano - motsvarande 1 tsk torkad
- 1 to rkat Lagerblad
- 1 msk Äppelcidervinäger
- 2 dl Grönsaksbuljong
- Salt & Peppar
- 8 dl Vatten
Instruktioner
- Börja med att hacka löken, moroten och sellerin i små fina bitar. Stek på medelvärme i rapsolja tills de fått färg.
- Finhacka vitlöken och fräs med den i någon minut.
- Ha i timjan, persilja och lagerblad. Glasera (häll i) kastrullen med äppelcidervinägern och låt de koka in.
- Ha på de krossade tomaterna, grönsaksbuljongen och vattnet. Häll i risonin och låt koka lätt i cirka 10 minuter.
- Avsluta med att ha i de vita bönorna och smaka av med salt och peppar.
- Toppa med parmesan (utan är den helt vegansk) och persilja.