Vi slår ett slag för Vegetariskt Julbord

vegetariskt julbord

vegetariskt julbord

Vi levererade ett vegetariskt julbord till Destination Jönköping i torsdags. Det går att laga helt vegetariskt och det blir fantastiskt gott. Tänk alla härliga kålsorter, rotfrukt, citrusfrukter som är i säsong. Det svenska julbordet innehåller till största delen kött och fisk men det finns många supersmarriga vegetariska godbitar att lägga till. Våga göra julbordet lite grönare i år.

Här får du våra 3 favoriter på vårt julbord: 

Sötpotatis röra (klicka på länken för att komma till receptet)

Ugnsgratinerad brysselkål med feta och valnötter (se receptet nedan)

Glutenfri Grönkålspaj med feta (se receptet nedan)

ugnsgratinerad brysselkål

Ingredienser

1 kg Brysselkål
2 msk olivolja
1 tsk salt
Färskmalen svartpeppar
1 dl hackade valnötter
50 gram feta
Instruktioner

Värm ugnen till  200 ° C.
Skär bort brysselkålstjälken och ta bort de yttersta bladen och halvera sedan den. I en skål, blanda brysselkålen med 1 msk olivolja, 1 tsk salt, och färskmalen svartpeppar.
Rosta i 30 minuter i ugnen och rör om då och då.
När brysselkål är klar, topp med fetaost och valnötter. Rosta 5-10 minuter tills osten fått en fin gyllenbrun yta och servera genast.

grönkålspaj

Grönkåls paj

Ingredienser

Pajskal:
5 dl mandelmjöl
2 msk sesamfrön
1,5 msk Psyllium Husk
1 tsk salt
75 gram kallt smör, i bitar
Ett ägg
Fyllning:
250 g färsk grönkål
2 gula lökar
1 msk olja
1 tsk salt
1/5 tesked peppar
100 gram av fetaost
1/2 dl hackade valnötter
Äggstanning
2 ägg
3 dl Havremjölk/ vanlig mjölk
2 dl Oatly ifraiche/ créme fraiche
Instruktioner

Börja med att slå på ugnen och ställ in temperatur till 175 °.
Blanda de torra ingredienserna för pajskalet i en matberedare
Tillsätt ägget och kallt smör. Låt matberedaren arbete en stund tills du har fått en fin deg. Rulla ut och lägg den i en pajform. Stick pajen med en gaffel. Sätt in i ugnen i 5-7 minuter (se till att den inte blir brända).
Finhacka löken och börja steka den på låg värme i en stekpanna med lite olja. Skölj och hacka grönkålen och ta bort de oätliga delarna. Lägg grönkålen i stekpannan tillsammans med löken och stek tills grönkålen har fått fin färg. När du är klar med stekningen blanda i fetaosten och hackade valnötter. Tillsätt lite salt och peppar.
Sätt ugnen på 200ºC. Blanda äggstanningen i en liten skål. Lägg fyllningen i pajskalet och täck med äggsmeten. Grädda i ugnen i 5-10 minuter eller tills äggsmeten har koagulerat.

 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment