Kikärtsmjöl nyttigt? Hur använder man kikärtsmjöl?

Vad är Kikärtsmjöl?

Mjöl gjort på hundra procent kikärtor. Ett mjöl som är otroligt rikt på proteiner och mineraler. Passar i många olika rätter och variationer.

Kikärtsmjöl köpa, var?

Idag är det lätt att hitta kikärtsmjöl i vanliga matbutiken, i alla fall i dem stora. Men det finns naturligtvis gott om bra mjöl på nätet.

kikärtsmjöl

Göra eget kikärtsmjöl

Ja visst går det att göra sitt eget kikärtsmjöl också. Det blir inte riktigt lika mjukt och fint som när du köper färdigt men funkar ändå väldigt bra att baka med.

  1. Ta en påse torkade kikärtor och skölj noga i ett durkslag.
  2. När du torkat ärterna med hushållspapper eller en ren handduk rostar du dem i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter, håll utkik så dem inte bränns.
  3. Nu är det dags att mixa. Se till att du har en riktigt stark mixer, annars kan antingen mixern gå sönder eller så blir det inte mycket av mjöl alls. Viktigt! Se till att locket är på riktigt ordentligt, det blir starka krafter inne i mixern så man vill inte at kikärterna flyger ut och in i nåns öga.
  4. När du fått ett fint mjöl kan du sila genom en sil för att få bort de största bitarna.
  5. Förvara torrt och luftigt. I en burk med tyglock eller i en papperspåse.

3 smarta anledningar att äta Mjöl på Kikärter

Proteinrikt

Hela 22 g protein per 100 g mjöl är inte illa. Motsvarande i vetemjöl är endast 10 g. Det här gör kikärts-mjöl utmärkt att blanda i grönsaksbiffar eller i morgonbananpannkakan.

Glutenfritt

Det går superbra att baka med kikärtsmjöl och bäst av allt för många är att det är glutenfritt. I bl. a. pannkakor går det att byta ut mjölet rakt av.

Snabbt

Om du gör en kikärtspannkaka eller söta pannkakor med kikärtsmjöl så slipper du vänta för att smeten ska sätta sig. Det är bara att blanda och rakt ner i pannan, väldigt få ingredienser behövs också.

Det här kan du göra med mjölet

Vanligast är nog falafel. Och det är ju supergott! Men en annan god rätt som vi tror kommer bli väldigt populär inom kort är kikärtspannkakor. Det är inte söta pannkakor som liknar våra vanliga tunna. Nej, det är en helt egen fin rätt inspirerad som man äter runt medelhavet. Kolla in recept nedan.

En annan supergod rätt kallas Pani, det har blivit en av våra favoriter och bjuder gärna på den när vi har gäster. Bestående av enbart mjöl på kikärter och gör man en slags massa som steks och påminner om blandning av polenta och frityrsmet. Fast mycket fräschare! Riktigt gott!

Blanda kikärtsmjöl i muffins, kakor, passar även med kikärtsmjöl bröd och massa annat. Prova dig fram!

Goda Recept med Kikärts-mjöl

Pani med Kikärtsmjöl

kikärtsmjöl recept

Kikärtspannkaka

Kikärtsmjöl recept falafel

Like this article?

Share on Facebook
Share on Pinterest
Email
Print

Leave a comment