Köttbullar har en särskild plats på vårt svenska buffébord. Till Påsk, Midsommar och Jul måste dem bara finnas på bordet. Om man gick och frågade folk om deras favoriter på buffén hamnar köttbullen alldeles i toppen på listan. Lika omtyckta är bullarna även till vardags. Tillbehören avgör om det är vardag eller festdags!
Nu kanske du tänker: Varför kallar de de vegetariska bollarna för vegetariska köttbullar? Det ger vi dig gärna svar på! Även om matvanor ändras snabbt efter rådande trender tar det betydligt längre tid för våra kulturella traditioner att ändra på sig. Vid påsk, midsommar och jul vill vi kalla våra köttbullar för köttbullar. Även om det nu inte finns något kött i dem längre.
Våra vegoköttbullar får sin goda och lite köttiga smak av umami från rostade solroskärnor, lättlagrad ost och pricken över i: Tahini! Tahini är en pasta gjord på sesamfrön som är supergod i dressingar och som smaksättning i massor av rätter.
När bollarna är nystekta och du inte kan bärga dig att smaka utan lyfter upp en med fingrarna för att ta en tugga har osten inuti smält och bildar härligt krämiga trådar. Ja, det här är en riktigt lyxbulle!
Ostiga Vegetariska Köttbullar
Ingredienser
28 st
- 2 dl Solroskärnor
- 1.5 dl Havregryn
- 2 dl riven Ost
- 1 Lök
- 2 Vitlök
- 2 Ägg
- 1 msk Tahini
- 1 tsk Soja
- 1 tsk Salt
Instruktioner
- Rosta solroskärnorna och mixa dem sedan tillsammans med havregrynen och osten i en matberedare eller med en stavmixer i en bunke.
- Riv löken på ett rivjärn.
- I en liten skål rör du ihop ägg med tahini och soja.
- Blanda samman allt i bunken och tillsätt salt.
- Rulla till bullar och stek på medelvärme i rapsolja i ca 5 min.
Är du sugen på fler recept för midsommar listar vi några här nedan: